fbpx Какво е модерното производство на горски плодове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какво е модерното производство на горски плодове

Изобилие от техника и приспособления за намаляване на тежестта на ръчния труд и повишаване на ефективността му бяха показани на Международното изложение DUO EXPOSE & EXPODIREKT в германския град Карлсруе. Липсата на работна ръка е всеобщ проблем за производителите на ягодоплодни култури в цяла Европа, а и в световен мащаб, каза Божидар Петков - председател до Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). Асоциацията, заедно с Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Добруджанския овощарски съюз и Съюза на дунавските овощари представиха страната ни на престижния търговски форум в Германия. На щанда на България родните производители изложиха свежи горски плодове, вино от малини, боровинки, ягоди и къпини, както и ин-витро посадъчен материал на български сортове, разработен от Института по овощарство в Пловдив. 

В рамките на изложението бяха представени препарати за растителна защита, базирани на биологично активни вещества, бактерии, инсекти и растителни екстракти. Това осигурява висока чистота на реколтата и съхранява качеството на почвите за устойчиво производство. Интересът на земеделските стопани привлече голямото разнообразие от органични торове, както и растежни регулатори и стимуланти, увеличаващи добивите и здравния статус на растенията. Нови високотехнологични сортове ягодоплодни, техники и технологии за отглеждане, както и с нови видове опаковъчна и сортировача техника, изключително разнообразие от опаковки, етикети и други атрибути, свързани с търговията и маркетинга на плодовете, бяха сред иновациите в сектора, демонстрирани по време на форума.

Друга възможност, в която родните производители виждат голям потенциал, са представените в Карлсруе иновативни технологии и системи за отглеждане на малини под соларни панели. „Малината има нужда от сянка, която може да се осъществи от соларните панели. По този начин два сектора съвместно могат да носят ползи и синергизъм един на друг, което би увеличило приходите на стопанствата и енергийната им независимост, а от друга страна - ще намали влиянието на негативните климатични фактори“, коментира Божидар Петков.

Ден след изложението участниците от българска страна посетиха нов модерен Събирателен пункт и фабрика за сортиране, пакетиране и съхранение на плодове и зеленчуци, изграден от едно от най-старите сдружения в региона, основано през 1923 г. - OGA / OGV NORDBADEN EG в Брухзал. Съоръжението е собственост на около 100 членове на сдружението и формира годишен оборот над 60 милиона евро. На място родните производители се запознаха със структурата, организацията и действието на кооперацията и сключиха предварителни договори за износ на български сливи, ягоди и малини през следващия сезон.

DUO EXPOSE & EXPODIREKT в Карлсруе е най-голямото изложение в Германия, специализирано за ягодоплодни култури. В него тази година взеха участие 401 изложители от единадесет нации и над 6000 професионалисти в индустрия от 30 страни.