fbpx Отново по-ниска консумация на бира през миналата година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отново по-ниска консумация на бира през миналата година

Отново по-ниска консумация на бира през миналата година

Пивоварите у нас са реализирали инвестиции в дълготрайни материални активи на обща стойност 56 700 000 лв., с които са осигурили на сектора оптимизация и разширяване на мощностите и технологиите за производството на пиво и малц. Извършени са реконструкции, модернизации и автоматизация на цехове, изграждане на нови производствени корпуси, монтиране на нови бутилиращи и пакетиращи линии, откриване на складови и логистични бази, реновиране на административни сгради.

През 2013 бяха добавени над 11 нови разфасовки и 3 нови асортимента на традиционни марки бира. Запази се и подходът за иновативни инвестиции в бутилки, кенове, етикети, като на пазара бяха позиционирани 16 опаковки пиво в нов дизайн.

Въпреки тези добри тенденции в развитието на бранша, Съюзът на пивоварите отчете, че през 2013 очакванията за устойчив ръст на бирения пазар у нас г. не се осъществиха. Започналият от началото на кризата спад в приходите от продажби на пиво се запазва и през 2013 г. Според публикувани от Ърнст енд Янг данни за българския бирен пазар, намалението на приходите от продажби на бира за последните 5 години възлиза на 11 %.