fbpx Френската търговска камара обяви новите бизнес проекти в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Френската търговска камара обяви новите бизнес проекти в България

Френската търговска камара обяви новите бизнес проекти в България

 

Френско-българската търговска и индустриална камара събра своите 210 членове в резиденцията на Франция за първото си събитие през 2017 г., посветено на представянето на новогодишните пожелания на Негово Превъзходителство, г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България,  отправени към френско-български бизнес общност.

Специални гости на събитието бяха Теодор Седларски министър на икономиката в служебния кабинет, Ина Килева, началник на кабинета на министър-председателя г-н Огнян Герджиков, Стамен Янев, директор на Агенцията за инвестиции и над 200 гости и партньори на Камарата.

Председателят на ФБТИК, Стефан Дюлае откри вечерта, като приветства новите инвестиционни проекти на фирмите Монтюпе, Латекоер  и Суфлет. Той изтъкна успехите на някои от фирмите-членки, сред които 20-годишнината от приватизацията на завода на Солвей Соди в България и наградата Мениджър на годината на основателя и изпълнителен директор на Telus, г-н Ксавие Марсенак,. Председателят на Камарата  също така представи единадесетте новоприсъединили се фирми-членки:  БАЛКАНТЕЛ, Колас Rail ISAF , част от групата Буиг, Обертур Фюдисиер,  RKH, Лигна Група, Тома Бейкъри, SOS Детски селища, Energo Services, ГЕОКАД, Biodit Global Technology и  ESI България.

Г-н Дюлае сърдечно благодари на партньорите на събитието: Колас Rail ISAF, Данон, Dassault Systemes, Интерим Юръп и UFE, Солвей Соди, адвокатска кантора Джингов, Гугински, Кючуков и Величков, Суфле, Жеф де Брюж и Warning trading, както и на годишните партньори на Камарата  Deloitte и Софийска вода, част от групата Веолия.

Г-жа Ина Килева представи поздравителния адрес на министър-председателя г-н Огнян Герджиков, част от който гласеше:  "Уважаеми г-н Дюлае, имам честта да се обърна към Вас по повод на това първо събитие на камарата за 2017 г., както и по повод на дванадесетата годишнина на френско-българската търговска и индустриална камара, чиято роля е  от първостепенна важност и която работи за насърчаване на икономическото сътрудничество между България и Франция. "

Министърът на икономиката в служебния кабинет г-н Седларски  подчерта значението на чуждестранните инвестиции и  в частност на Франция като основен търговски партньор за устойчивия растеж и конкурентоспособност на България.

„Преките френски инвестиции в България възлизат на повече от 1.5 млрд. евро от 1996 г. насам. Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността, следвани от финансите, търговията, селското стопанство, строителството и банковия сектор“, заяви той. В допълнение министър Седларски открои потенциал за развитие в двустранните отношения между двете държави, а именно в областта на енергетиката, управлението на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни проекти, промишлени под доставки в областта на машиностроенето, хранително - вкусовата промишленост, фармацевтиката и туризма.

Той подчерта благоприятна макроикономическа среда в България: ръст на БВП от 3,6% за второто тримесечие на 2016 г. и спад на безработицата до 8% в края на ноември 2016 г. Той също така се ангажира да продължи сътрудничество на Министерството на икономиката с бизнеса.

В речта си, Н. Пр. г-н Ерик Льобедел подчерта важността на двустранните отношения и сътрудничеството между нашите две страни. Той представи своите пожелания за успешна година за бизнеса в България. 

Facebook коментари