fbpx Компенсации за унищожена реколта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Компенсации за унищожена реколта

Компенсации за унищожена реколта

От 1 февруари до 31 март 2011 г. във всички Областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) ще се приемат документи за изплащане на държавна помощ за компенсация на земеделските производители, чиято реколта беше унищожена на 100 % от наводненията и градушките през тази гадина, съобщихя от  ДФ „Земеделие”. Помощта ще се преведе по банковите сметки до 29 април следващата година.

За загуби от наводнения ще могат да кандидатстват стопани, които са отглеждали пшеница, ечемик, ръж, тритикале, овес, царевица за зърно, слънчоглед, зимна маслодайна рапица, репко, кориандър, грах, грахова смеска, люцерна, тютюн, спанак, салати, картофи, чесън, дини, сливи, кайсии, бадеми, малини и ягоди.

За компенсиране на унищожената реколта от градушка, ще могат да кандидатстват фермери, които са отглеждали пшеница, ечемик, царевица за зърно, техническо сорго, просо, слънчоглед, зимна маслодайна рапица, дини, тикви, малини и лозя.

Държавната помощ ще се предоставя на физически и юридически лица, които са регистрирани като земеделски производители. Субсидията ще бъде в размер на 40% от действителните разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. За помощта ще могат да кандидатстват само стопани, на които е издаден протокол от областните и общински служби „Земеделие и гори” за 100% унищожен посев.