fbpx Засилено търсене на складови площи и увеличен инвеститорски интерес в логистичния бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Засилено търсене на складови площи и увеличен инвеститорски интерес в логистичния бизнес

Засилено търсене на логистични услуги и увеличени инвестиции в нови логистични паркове и бази, отчитат от сектора на логистиката. „Ситуацията, свързана със затрудненото преминаване на границите поради ограниченията, наложени от ковид епидемията, накара много производители да се запасят с повече суровини, складирайки ги в складови бази, близо до мястото на производство, с цел неговото обезпечаване в условия на локдаун – коментира Боян Боянов, мениджър „Логистика“ в Гопет Транс.

„Въпреки кризата, логистичният пазар се развива и все повече се наблюдава увеличено търсене на складови площи. Редица световни анализатори в сектора посочват тази тенденция като шанс за страната ни“, допълва той. Фактът, че България се намира на кръстопът между Европа и Азия, създава предпоставки у нас да се обособят големи транспортни и логистични зони, откъдето да се снабдява цяла Европа. „Известно е, че най-големите количества суровини идват от Китай и това е шансът ни, ако изградим транспортна връзка с азиатската държава, страната ни да се превърне в своеобразен хъб за доставки за Европа, който да доведе до икономически подем в региона“, споделя Боян Боянов.

Според експерта, настоящата пазарна ситуация е изключително динамична и непредвидима, а ковид кризата е довела до редица промени в нагласите на потребителите, което съответно рефлектира и върху пазара. Физическите магазини остават на заден план, а потребителите се ориентират към пазаруване през онлайн магазините. В подкрепа на тази тенденция е и фактът, че най-търсената логистична услуга в момента е „фулфилмънтът“ – управлението на процеса по обслужване на онлайн магазини.

Това включва складиране на стока, приемане на заявки по различни канали (телефон, имейл, уеб платформа), обработка на заявката (консолидиране и опаковане в подходяща опаковка), изпращане на пратката с куриер по желание на клиента и управление на върнати стоки и рекламации.  „Тази комплексна услуга дава възможност на клиентите ни да обърнат повече внимание на развитието на бизнеса си и популяризирането на продуктите, които предлагат, без да се ангажират с чисто логистичните операции“, коментира Боян Боянов. Той допълва, че през последните години се наблюдава сериозно увеличение на електронната търговия, като тя обхваща все повече сектори и отрасли. В частност през 2020 г. и през настоящата вследствие на пандемията някои сектори показват голямо увеличение на продажбите – това са най-вече стоки за бита и такива от първа необходимост – хранителни стоки, здравни продукти, козметика и стоки за дома, като в същото време намалява търсенето на дрехи, мебели и техника.

Извън стандартните отрасли се наблюдава също увеличение на продажбите на авточасти, електроника, осветление , електроматериали и други чрез каналите за е-търговия. „Показателен е фактът, че куриерският бизнес регистрира ръст за 2020 г. спрямо 2019-а от над 30%, а онлайн продажбите са нараснали с 40 на сто. Нашата статистика също дава ясни индикации за ръста на електронната търговия. Ние отчитаме близо 3-кратно увеличение на уеб платформите за продажби, които сме интегрирали за наши клиенти“, коментира Боян Боянов.