fbpx Завършиха обучение дами от Лидерската академия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Завършиха обучение дами от Лидерската академия

Първият випуск на Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България завърши обучението си. 43 амбициозни жени, представителки на малкия и средния бизнес и дами с опит на мениджърска позиция, преминаха през обученията на академията. Те бяха избрани от Съвета на жените в бизнеса сред сериозна селекция и започнаха модулите през юни 2014 г.

Лидерската академия се организира и финансира от компании от Съвета на жените в бизнеса в България и е напълно безплатна за участниците в нея. Шестте високопрофесионални обучения на академията са насочени към развиване на лидерските умения, насърчават инициативността и предприемаческия дух на съвременната жена за разширяването на бизнеса й и поемане на по-големи отговорности. Членовете на Съвета на жените в бизнеса ще продължат да подкрепят дамите от първия випуск на академията с коучинг и менторска програма.

33% от дамите, част от първия випуск на Лидерската академия, развиват свой собствен бизнес. Останалите са представители на компании. Разнообразието от сектори на икономиката, в които работят успелите жени, дава основание да се смята, че в България няма сфера табу за дамите. Интересен факт е, че има две представителки на държавната администрация, което показва стремеж и в тази сфера да бъдат прилагани добри управленски практики. В Лидерската академия участват и по няколко дами на високи позиции от застрахователния сектор, търговията на дребно и хотелиерството. На позиция управител са 43% от жените. Освен разнообразие от сектори в Лидерската академия са привлечени жени от цялата страна – София, Ямбол, Пловдив, Търговище, Бургас и Добрич.

През втората учебна година в обучителната програма ще бъде включен един допълнителен модул - Design thinking.Той ще дава нов модерен поглед към раждането и развиването на идеи в екипа. Програмата ще бъде осигурена от компанията SAP. Любопитно е, че преди да бъде предложен като част от академията, дамите от Съвета на жените в бизнеса лично преминаха през това иновативно обучение. Останалите модули на академията включват опознаване на силните и слабите страни чрез емоционална интелигентност, даване и получаване на обратна връзка, ролята и управлението на различията в компания и т.н. Предвиден е и тиймбилдинг, интерактивно обучение за работа в екип и сътрудничество. Всички обучения се водят от професионални трейнъри. Ново тази година е и, че домакини на модулите ще бъдат различни компании, които членуват в Съвета на жените и така дамите ще могат да опознаят допълнително различни бизнеси.

Кандидатури за академията се приемат до 12 април 2015 г. на www.womeninbusiness.bg. Кандидатстването става чрез изпращане на мотивационно писмо и на професионално CV.