fbpx Звукът в рекламите вече ще е с нормално ниво | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Звукът в рекламите вече ще е с нормално ниво

Звукът в рекламите вече ще е с нормално ниво

Рекламите вече няма да дразнят с повече децибели, стана ясно след подписаното в Съвета за електронни медии споразумение между трите страни в индустрията на телевизионната реклама - рекламодатели, комуникационни агенции и доставчици на аудио-визуални медийни услуги. До 30 юни Задължение на телевизионните оператори е да въведат контрол по спазване на изискванията на стандарта - крайната дата е 30 юни. Документът се сключва между Асоциация на българските радио-и телевизионни оператори - АБРО, Българската асоциация на рекламодателите и Българската асоциация на комуникационните агенции.
Стандартът ще бъде въведен поетапно. От 1 април комуникационните агенции ще прилагат правилата при изработката на всички рекламни клипове, предназначени за телевизия. Изравненият звук на рекламите с този на останалите програми ще е задължителен за всички тв оператори, независимо от метода на разпространение - наземно радиоразпръскване, кабел, сателит, IPTV, или от вида на предоставяната медийна услуга -линейна или нелинейна.
Новите правила се въвеждат по препоръка на Европейския съюз. Те предвиждат измерването на три основни характеристики на звуковия сигнал, което да компенсира съществуващата към момента практика на измерване единствено на максималното ниво на сигнала.