fbpx Силвия Тодорова | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Силвия Тодорова

В битката за клиента и реализацията на нашия труд има някои важни моменти, които е добре да помним, защото така бихме могли да вървим стъпки напред. Увеличаване на отстъпките – да, ама не! По време на криза не е необходим да се променя кардинално ценовата политика на фирмата и съотв
Къде да намерим скрити резерви за да тръгнат напред продажбите? В трудните дни, когато борбата за всеки клиент е фатална, следващите няколко съвета могат да ви помогнат да намерите вашата пътека.  Събудете спящата красавица Събудете „спящите” клиенти.
Дали е преминала кризата или не, този въпрос все още няма еднозначен отговор. От една страна икономиката започва да се възстановява, но от друга – редица фирми до момента не успяха да се възстановят от загубите.
Подзаглавие
2010 г. – Няколко причини за оптимизъм
От кризата до оптимизма обикновено разстоянието е едва една стъпка. И както стана модерно напоследък да бъдат цитирани американските икономисти или членовете на кабинета Обама, нека използваме в свободен превод фразата на неговия началник на кабинета Рам Еманюел – „Нека да използваме добре настоящата криза. По-подходящо време няма да има!”.Вече целият свят научи, че йероглифът „криза” се разчита също така и като „възможност”. Но все пак какви са реалностите пред българските фирми и българската икономика? В края на 2009 г. намерихме 10 причини за оптимизъм през следващата година.
Подзаглавие
- като начин за оцеляване и развитие в условията на криза
Какво прави част от българските мениджъри в условията на криза? Нека разгледаме следната ситуация: ресторант, предлагащ обедно меню със 7% отстъпка от цената в сравнение с докризисния период. Такава стъпка може да се разглежда като подходящо (успешно) решение на мениджмънта на ресторанта в условията на криза. Отсъствието на премийни плащания, намаляването на заплатите, уволнението (съкращаването) на персонала на фирмите неизбежно ще доведат до намаляване на покупателната способност на потребителите.
Какво прави част от българските мениджъри в условията на криза? Нека разгледаме следната ситуация: ресторант, предлагащ обедно меню със 7% отстъпка от цената в сравнение с докризисния период.