fbpx 1 млрд. евро за рисково и преференциално заемно финансиране за бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

1 млрд. евро за рисково и преференциално заемно финансиране за бизнеса

Смятаме, че е възможно да осигурим близо 1 млрд. евро за рисково и заемно финансиране при преференциални условия за бизнеса. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов по време на българо-турски бизнес форум по случай официалното посещение в София на президента на Република Турция Абдуллах Гюл.

По думите на заместник министър Ангелов, около 340 млн. евро от тези средства трябва да бъдат осигурени по линия на ОП „Конкурентоспособност“(включително и чрез инициативата Джереми), не повече от 60 млн. евро ще бъде държавното участие чрез бюджета, а останалият ресурс ще бъде набавен от частния сектор. Гаранционният фонд по инициативата Джереми ще започне работа в близките седмици, след като на 14 юли бъде подписано споразумението с петте банки, които ще обслужват процеса. Мениджърите на фонда за стартиращи компании и на мезанин фонда са избрани и се очаква те да заработят през есента. Едновременно с това, в момента МИЕТ мотивира както пред ЕК, така и пред други държавни институции в България, позицията си за алокиране на още 200 млн. евро от ОП „Конкурентоспособност“, които да бъдат предвидени за преференциални заеми за малките и средните предприятия.

По данни от последното проучване на Eurochambers Economic Survey за 2011 г., според които по бизнесклимат България се нарежда на пето място в Европа с позитивна нагласа от 53.4%. За сравнение – средната за страните от ЕС е 33.7%.

Не е достатъчно България да се рекламира като инвестиционна дестинация, чието главно предимство е евтината работна ръка. Страната ни има традиции и конкурентни предимства в сектори като информационните технологии, биотехнологиите, медицинската техника, фармацевтиката, електротехниката и други.