fbpx 10% повече обяви за работа у нас през август | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

10% повече обяви за работа у нас през август

През август публикуваните предложения за работа са се увеличили с 10% спрямо предходния месец юли, като достигат отново нивата от юни, сочи актуалното проучване на JobTiger.

Анализ на целия период след възникването на пандемията сочи, че през август  се доближаваме най-близо до нивата, непосредствено преди кризата, възникнала около COVID-19. Броят на публикуваните обяви за работа през изминалия месец е с 11,6% по-малък от този в края на февруари 2020 г.

За разлика от месец юли, в който се наблюдаваше спад на обявите в почти всеки сектор, през август тенденцията е положителна за всички сектори.

С най голям ръст през август са обявите в секторите „Производство“ (+21%), „Търговия и продажби“ (+15%) и „IT” (+14%), следвани от „Логистика и транспорт“ (+13%), „Строителство“ (+10%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+8%).

Разпределението на обявите по градове остава почти непроменено спрямо предходните месеци, като за пръв път делът на публикуваните обяви в Пловдив (9,3%) изпреварва този във Варна (8,6%).

 

Изглежда че, макар и вариращо през месеците, нивото на публикуваните обяви продължава да бъде с приблизително 35% по-ниско от това през 2019 г.

С редица компании, отлагащи нови назначения, и прогнозите за евентуално възстановяване от кризата, породена от коронавируса, очакванията са тази разлика в нивото на обявите спрямо миналата година да се задържи и през следващите месеци.