fbpx Предпочитаме Viber заради сигурността и конфиденциалността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предпочитаме Viber заради сигурността и конфиденциалността

За да разбере повече за предпочитанията на потребителите в България, Viber пусна няколко polls (анкети) в официалното Community на Viber за България с над 850 000 последователи. Отговорите на над 20 000 респонденти отчетоха две основни тенденции:

1) Българите (както и повечето потребители в ЦИЕ) са много внимателни, когато става дума за защита на личните данни.
2) Писането на класически текстови съобщения във Viber все още е основният начин за връзка с най-близките. Сърбите (73%) също са фенове на текстовите съобщения, следвани от гърците (67%).

Днес приложенията за комуникация са една от най-динамично и бързо развиващите се индустрии. Наличието на защитени чатове и конфиденциални разговори е ключов компонент за водещото мобилно приоложение, както коментира и Джамел Агауа, глобален изпълнителен директор на Rakuten Viber по повод пробива в сигурността на WhatsApp. Това съвпада и с очакванията на българските потребители – 50% от участниците в анкетата посочват защитата на лични данни като основен мотив да изберат Viber. Разговорите са криптирани, сървърите не съхраняват данни, а само пренасят съобщенията под формата на код от точка А до точка Б.    

Други 20% от българските потребители отбелязват като предимство високото качество на разговорите в приложението. От всички, взели участие в гласуването, българите дават най-много гласове именно за тази услуга. В отговор на тези очаквания се появи и последната версия – Viber 10, която осигурява кристално качество на обажданията и два пъти по-висока скорост при доставяне на съобщенията.

В допълнение, българите споделят, че са фенове на страхотните функционалности в приложението, които им позволяват да персонализират чатовете и да ги правят по-динамични. Последните актуализации и инструменти, свързани с възможностите за редакция, изтриване, превод или директен отговор в приложението също са сред харесваните от потребителите функции на приложението. Постоянните подобрения на потребителското изживяване в чата е сред основните приоритети на Viber, а доказателство за това е и новият дизайн на Viber – по-изчистен и по-бърз от всякога.    

Българите са традиционалисти по отношение на любимите формати за комуникация в чата. Ето защо не е изненадваща статистиката, че почти 65% от всички респонденти са любители на класическите текстови съобщения, за сметка на видео и аудио посланията, например.

За 25% от участниците в допитването в България, стикерите допълват комуникацията в чата с емоцията, която носят – понякога думите не стигат да опишем какво чувстваме, а стикерите правят това по-лесно. Сходна е тенденцията и при унгарците, чехите, сърбите и словенците, чиито резултати от анкетата също отчитат малко над 20% в полза на стикерите.