fbpx 2022 започна с топъл януари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

2022 започна с топъл януари

Водеща снимка
Да

2022 започна с топъл януари

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през януари 2022 г. в глобален план е с 0,47°C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2010 г.). Месецът обаче е бил с 0,28°C по-топъл от настоящия климатологичен период 1991 – 2020 г.

С тези данни първият месец от годината се нарежда на шесто място в класацията за най-топъл януари, като е бил с близо 3 десети от градуса по-хладен от рекордьорите и водачи в тази класация, случили се през 2020 и 2016 г. За последните 10 г. глобалната средна температура през януари се е повишила с 0,19°C. 

В България

В по-голямата част от нашата страна през януари 2022 г. средните температури спрямо периода 1981 – 2010 г. са наднормени. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, с много голяма положителна аномалия са големи части от Дунавската равнина, особено в близост до река Дунав. С по-малка наднорменост са Тракия и Източна България, с близки до нормалните са температурите в крайните южни и югозападни райони.

Има и места със средни януарски температури под нормата, но това са главно планинските райони, като с нарастване на надморската височина нараства и отрицателната аномалия. При така получилото се разпределение на аномалиите, почти се минимизираха разликите в температурите между Северна и Южна България.

Средните януарски температури за дългогодишен период по поречието на Дунав са отрицателни, докато в Югозападна България са от порядъка на 1 – 3°C. Тази година значителната наднорменост на Северозапада и стойностите, близки около нормалността в Югозапада, почти изравниха средните температури във Видин и в Сандански, което е рядко явление. 

От 2000 г. до днес има 8 случая с по-топли януари от тазгодишния, като водач в тази класация е януари от 2007 г. Последният поднормален януари спрямо периода 1981 – 2010 г. е през 2017 г., когато е отчетена изключителната за съвремието отрицателна аномалия от над 4°C. 

Януари 2022 г. започна с високи за сезона температури като аномалията в края на първата десетдневка в Северна България беше от порядъка на 5 –  8°C. Бяха поставени и няколко дневни рекорда до 5 януари, главно на места в Североизточна България –  Силистра, Русе и Търговище, а на Йордановден и в София и Варна. Като най-високите стойности достигнаха 20°C.

Впоследствие температурите се нормализираха, а през третото десетдневие често бяха и под норма. Най-ниските температури за месеца в равнинната част на страната са отбелязани на 25 януари и на места се понижиха до екстремно ниски стойности. Според автоматична метеорологична станция в Плана е отчетена температура под -30°C. И на други места като Трън, Самоков и Севлиево са измерени температури под -20°C. Въпреки, тези ниски температури и няколкодневния поднормен период през втората и третата десетдневка, средните температури за голяма част от страната са по-високи от нормалните. Една от причината е голямата динамика на атмосферните процеси – често преминаване на атмосферни фронтове от северозапад на югоизток и свързаното с тях ветровито време, което е благоприятно за по-високи температури в Северозападна България и това води съответно до по-голяма месечна аномалия именно там. 

още информация на Климатека