fbpx Ноември 2021 г. е бил петият най-топъл ноември за последните 43 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ноември 2021 г. е бил петият най-топъл ноември за последните 43 г.

Ноември 2021 г. продължава серията от по-топли месеци, като през този период температурата на по-голяма част от планетата е била с по-високи от обичайното средни стойности. На този фон се открояват като най-топли Северна Канада и Източен Сибир. Значително по-студено от стандартите за ноември е било в Аляска. Австралия пък преживя най-студения ноември от началото на века, а в Европа преобладаваха положителните аномалии.

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през ноември 2021 г. в глобален план е с 0,58 °C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2010 г.) и месецът е бил с 0,35°C по-топъл от новия климатологичен период 1991 – 2020 г. По този начин ноември 2021 г. е петият най-топъл месец ноември за последните 43 години. Тазгодишният ноември и е с близки стойности до аномалията с ноември от 2015, 2016 и 2019 г. и е бил с около 2 десети по-хладен от първенеца в тази класация ноември 2020 г. 

По света

През ноември 2021 г. с по-ниски от нормалното бяха средните температури на големи площи в Гренландия, Южна Америка, Централна Азия. С поднормени температури се отличава и почти цяла Австралия (това е най-хладният ноември за този век там), а с най-голяма отрицателна аномалия, достигаща на места и до 10°C, се откроява Аляска. 

Защо тогава ноември 2021 г. отново е топъл месец? 

Защото останалата, по-голяма част от сушата, е с наднормени температури. Нещо повече – на големи територии от Северна Канада, Сибир и Източен Китай, положителната аномалия достига 5,8°C. В Източен Сибир първите няколко дни от месеца се открояват с положителна аномалия, достигаща до 20°C, но впоследствие температурите там се нормализираха, а към края на месеца дори станаха по-ниски от обичайните. С по-високи стойности от нормалните са средните месечни температури в почти цяла Африка, централните и западни части на Северна Америка и големи площи от Антарктида. 

Една от причините за подобно разпределение на температурните аномалии по света несъмнено е действащата и към този момент Ла Ниня. Под нейно влияние температурите на въздуха над Западния Пасифик – на юг от екватора, за пореден месец остават под нормите. По-студено от обичайното, в синхрон с отрицателните аномалии в Аляска, са и температурите около Беринговия проток. Над Атлантическия и Индийския океан са отчетени наднормени температури, допринесли за сравнително голямата положителна аномалия на ноември в глобален план.

Какво се случи в Европа?

В Европа този месец ноември също беше по-топъл от нормалното, като отклонението спрямо средното за периода 1981 – 2010 г. е с 1,1 °C, а спрямо новия климатологичен период 1991 – 2020 г. е 0,5 °C. Тези данни определят месеца като най-студения ноември от 4 г. насам. 

В регионален план месецът беше най-топъл в Европейска Русия, където месечната аномалия надхвърли 3°C. Обратно – с по-ниски от обичайното температури, се отличават Пиренейският полуостров и Франция. Поднормени са били стойностите на температурата и в по-голяма част на Скандинавието, където с напредване на месеца, нахлуването на студен въздух се задълбочи, и в края на месеца въздушни маси от района се спуснаха и на по-южни ширини, правейки последните ноемврийски дни чисто зимни за големи части от Западна и Централна Европа. В останалата част от Европа температурите бяха около и под нормата. 

В България

В нашата страна ноември 2021 г. се отчете с по-високи средни температури от нормите за периода 1981 – 2010 г. По предварителни данни в повечето места положителната месечна аномалия е варирала между 1 и 3°C, а по високите части на планините е достигнала и надхвърлила 4 °C. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, ноември 2021 г. е бил с по-малка положителна аномалия в северозападните и крайните южни райони на страната, и с по-голяма положителна аномалия в Добруджа и в планините над 2000 м н.в. 

От началото на века най-топлият ноември в България е през 2010 г, когато месечната аномалия доближава 5°C. С подобни, макар и по-ниски стойности, е и ноември 2019 г. На този фон тазгодишния ноември е в „златната среда“ по наднорменост. Впечатление прави, че за този век има само четири години с поднормени месеци ноември, като се откроява този през 2011 г.  

още информация на www.climateka.bg