fbpx Около 15 милиона души по света използват български език | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Около 15 милиона души по света използват български език

Денят на светите братя Кирил и Методий е не само празник на българската азбука, просвета и култура, но и на всички говорещи български език по света. Европейският домейн на кирилица .ею, управляван от регистъра EURid, е фарът за българки език в интернет. Според последните данни, активните регистрации на .ею домейни са 1 368, достигайки близо 5% от интернационализираните имена на домейни с разширения .eu, .ею и .ευ.
Според проучване на БАН, около 15 милиона са използващите български език по света.

"В навечерието на един от най-светлите български празници – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, каним всички, които обичат българския език и култура, да отпразнуват с нас годишнината на .ею. EURid е активен поддръжник на развитието на онлайн многоезичието. Годишният доклад на EURid и ЮНЕСКО за интернационализираните имена на домейни (IDNs), като .ею, показва силната връзка между имената на домейни и езиковото многообразие в киберпространството. Когато зад име на домейн с .ею стои уебсайт, шансовете съдържанието на интернет страницата да е на български език са големи.", отбеляза Пламена Аржант, която отговаря за нашата страна в EURid, организацията, която управлява европейските домейн имена след назначаване от Европейската Комисия.

Най-новите данни потвърждават, че многоезичните домейни на .eu поддържат широк спектър от европейски езици. Езиците са тясно свързани със скрипта, на който е изписано името на домейн – това е последователна тема в цялото проучване. Домейн разширението .eu на латиница поддържа уебсайтове на немски (52%), английски, чешки, полски, шведски, френски и естонски; 49% от уебсайтовете, които използват гръцките писмени знаци .ευ, са на гръцки; а 51% от уебсайтовете, които използват домейна .ею на кирилица, са на български език.

От началото на регистрациите през 2006 година, общият брой на регистрирани домейни с трите европейски домейн разширения .eu, .ею и .ευ достига 3 715 818, от които 37 265 в България, като отбелязват растеж от почти 10% за последното тримесечие на 2020 година.