fbpx 3 от 4 души вече използват изкуствен интелект на работното си място | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

3 от 4 души вече използват изкуствен интелект на работното си място

През последните шест месеца използването на изкуствен интелект нараства почти двойно. Трима от четирима служители използват изкуствен интелект на работното си място. Хората искат да използват изкуствен интелект на работното място и нямат намерение да чакат компаниите да ги настигнат. Тези, които срещат затруднения поради темпото и обема на работата (78%), използват собствени инструменти, базирани на изкуствен интелект. Това явление е още по-често срещано в малките и средните компании (80 %) и не е само за поколението Z, BYOAI (Bring You Own AI), а обхваща всички поколения. Това показват данните от Индексът на тенденциите в работата (Work Trend Index) на Microsoft и LinkedIn.

В LinkedIn се наблюдава значително (142-кратно) увеличение на броя на професионалистите, които добавят умения за работа с изкуствен интелект в профилите си.

Само за последните 6 месеца използването на курсове за обучение на LinkedIn, предназначени за изграждането на умения за работа с изкуствен интелект, е нараснало със 160 % сред нетехнически специалисти с роли като ръководители на проекти, архитекти и административни асистенти, които желаят да повишат своите умения.

Според потребителите AI им помага да пестят време (90 %), да се фокусират върху най-важните задачи на работното място (85 %), да бъдат по-креативни (84 %) и да се наслаждават повече на работата си (83 %).

През месец март най-големите потребители на Teams (първите 5 %) успяха да обобщят 8 часа срещи с помощта на Copilot, което се равнява на цял работен ден.

Повечето лидери споделят, че не биха наели човек без умения за работа с изкуствен интелект. За работещите с AI служители изкуственият интелект вдига летвата и премахва тавана на израстването в кариерата.

До 2030 г. AI може да добави до 11,5 % от БВП на Южна Европа, включително Адриатическия регион, което се равнява на допълнителни 700 млрд. долара.