Ще можем ли да купим хляб като платим с sms?

Ще можем ли да купим хляб като платим с sms?

С навлизането на технологиите, много дейности в живота ни се улесниха. SMS услугите ще продължават да играят ключова роля в сектора на мобилните комуникации и ще се превърнат в един от двигателите на бързо развиващия се нов под сегмент на мобилните разплащания, заедно с технологии, като NFC (Near Field Communications - възможност за комуникация между устройства, когато те са докоснати или са на разстояние от няколко сантиметра един от друг). Това е един от изводите след тазгодишния Световен мобилен конгрес, който се проведе от 14 до 17 февруари 2011 г. в Барселона. Събитието събра над 60 000 души от 200 страни по света, близо половината от които – ръководители на фирми и над 1300 изложители.

„Конгресът за поредна година очерта някои от ключовите тенденции, които ще наблюдаваме през следващите години в сектора и тази година можем да кажем, че мобилните разплащания бяха във фокуса на събитието“ - посочва Веселин Кънев, собственик на българската фирма за мобилни разплащания и SMS услуги с добавена стойност Mobio.bg - “Kато цяло 2011 г. се очертава особено важна за бъдещето на мобилните разплащания и се очаква сериозен ръст в този сегмент. А радващото за мен е, че SMS услугите ще продължават да бъдат една от основните базови инфраструктури за плащане по телефона, поради своето широко разпространение и лесна упореба.“

Основни предимства на предлаганите от компанията SMS микроразплащания са, че могат лесно да бъдат интегрирани с различни типове онлайн и офлайн бизнес, не са обвързани с местоположението на потребителите или на търговския обект и работят на практика с всички видове клетъчни телефони – от най-новите смартфони, снабдени с последните версии на модерните мобилни операционни системи, до стари апарати с едноцветен дисплей и ограничена функционалност. SMS-ите са лесни за използване дори от потребители без опит в работата с клетъчен апарат, бързи са и са достатъчно надеждни.

Основните двигатели за развитието на мобилните разплащания, освен достъпната по целия свят SMS технология, са многото нови партньорства между финансови институции и мобилни оператори, обявени наскоро, бързото налагане на клетъчните мрежи в развиващите се страни, където банковата инфраструктура не е особено разпространена, както и засиленият интерес към мобилните разплащания от страна на големите телекомуникационни производители, много от които наскоро представиха свои решения в този сегмент. Интересно ще бъде да проследят взаимоотношенията между банките и мобилните оператори по света и дали някой от двата сектора ще поеме водеща роля при доставката на мобилни разплащания, или тази дейност ще бъде прехвърлена към трета страна, смятат специалистите. Сред останалите фактори за бързо развитие на този нов сегмент, мениджърът посочва очакваният ръст на NFC (Near Field Communications) технологията, която позволява безконтактен обмен на информация на разстояние около 10 см., както и бързото развитие на електронната търговия и пазарът на мобилни приложения, които стимулират налагането на нови платежни услуги.

В развиващите се региони, като Африка, Латинска Америка и Централна Азия мобилните разплащания могат да се наложат като единствена алтернатива за достъп до банкови услуги. В Африка този пазар вече генерира стотици милиони долари месечно, а в страни като Кения и Танзания броят на потребителите се измерва в милиони. Мобилните плащания се разпространяват бързо и в Афганистан, където традиционните банкови услуги достигат до едва 4% от населението, предимно в северните части на страната. Там популяризирането на този нов сегмент се подпомага и от липсата на сигурност, която превръща в сериозен риск носенето на пари кеш. Освен това мобилните плащания елиминират нуждата от дълги пътувания, което е важно в страни без развита транспортна инфраструктура. За търговците пък те означават намаляване на опашките, по-бързо обслужване, премахване на нуждата от платежен терминал, както и на риска от големи суми в касата.

Facebook коментари