fbpx В деня на печата - 10 факта за развитието на индустрията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В деня на печата - 10 факта за развитието на индустрията

Въпреки, че живеем във все по-дигитално време, хартиения печат няма да умре, това споделят експерти. По случай празнуването на Международния ден на печата 23 октомври, японската компания Brother споделя 10 факта за това как индустрията печата заедно по различни начини, започващи от микроскопичните 0.0092 мм² до рекордните 5 милиарда:

1. 0.0092 mm² - размерът на най-малкото мастилено цветно изображение отпечатано досега според Guinness World Record1. Отпечатъкът е по-малък от върха на игла и представлява картинка на риба-клоун. То съдържа най-малко 256 цвята и е достижение на екип от осем души от Цюрих, Швейцария през 2015 г.

2. 5-7 – е броят на пътите, които принтерната хартия може да бъде рециклирана2. Възможността за рециклиране намалява след всяка употреба, тъй като дългите фибри, които изграждат хартията, се скъсяват с всяко рециклиране. След пет до седем използвания, фибрите стават прекалено тънки, за да бъдат превърнати в хартия, но животът на материала не приключва, защото той все още може да бъде използван за вестници или кори за яйца. Животът на принтерната хартия може да бъде удължен чрез двустранен печат.

3. 1439 – е годината, през която печатът изобщо се появява, когато Йоханес Гутенберг разработва механичния подвижен печатен процес или печатната преса3. Много преди Brother да се появи на тази сцена, приносът на Гутенберг към еволюцията на печата му печели прозвището „баща на печата“.

4. 1656 – годината на пускането на най-стария вестник в Европа - ‘Opregte Haarlemsche Courant’ в Холандия4. Вестникът, който все още се издава, се слива с вестника ‘Haarlems Dagblad’ през 1942. Той е по-стар от най-стария оцелял британски неделен вестник ‘The Observer’, със 135 години, френския ‘Le Monde’ с 288 години и испанския ‘El Pais’ с 320 години.

5. 1661 – е годината, през която книжните банкноти са създадени в Европа от шведската банка ‘Stokholms Banco’5. Пътешественици като Марко Поло представят банкнотите на континента през 13-ти век.

6. 1,867 – е броят на плътните pantone цветове, които могат да бъдат отпечатани6. Това показва колко далеч сме стигнали от ерата на черно-белия печат. От началото на хилядолетието, компанията Pantone пуска „цвят на годината“, който отразява текущите модни тенденции. За 2019-а цветът е Living Coral (номер по Pantone 16-1546).

7. 1869 – само 39 години преди основаването на Brother през 1908 г. – в Австрия е представена първата пощенска картичка с картина7. Ранните версии наподобяват картичките, които са широко разпространени и днес – със снимки от известни забележителности, пейзажи, фотографии и предизвикателни илюстрации. Въпреки по-дигиталния днешен свят, се смята, че по света все още над 2 милиарда пощенски картички се изпращат всяка година, с които туристите казват „иска ми се да си тук“ на любимите си хора.

8. 2500. пр. Христа – мастилото е разработено за първи път едновременно от древните египтяни и китайците8. Ранните образци на мастило са направени от материали с ограничена наличност, включително дървени сажди и животинска мазнина, сгъстени с желатин от кожи.

9. 12 милиона – е най-големият тираж на книга до момента. Той е на „Хари Потър и даровете на смъртта“ на J.K. Rowling9 при пускането на творбата през 2007 г. Романът чупи световните рекорди за продажба на книга за 24 часа от своето пускане.

10. 5 милиарда - броят продадени и разпространени копия на най-отпечатваната книга в света – Библията. Счита се, че пълният й текст е преведен на 349 езика, а 2123 езика имат поне една книга от Библията.