fbpx Кариера на SAP консултант - отворени врати за всички индустрии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кариера на SAP консултант - отворени врати за всички индустрии

етикети

Дигиталната ера, в която живеят бизнесите днес, е немислима без внедряването на системи, които изискват технологични познания като познаването на SAP и процесите по внедряване на ERP система, например. Специалистите с такива умения става все по-търсени от компаниите и е почти гарантирано, че те имат "паспорт", който ще им позволи да отворят много врати в различни индустрии и ще им осигурят дългосрочна и добре платена кариера.

Въпреки това наличните курсове за SAP консултанти са малко и сравнително скъпи, което ги прави недостъпни и не толкова масови, както са обученията по програмиране, за QA специалисти, системни администратори и други специалности в IT сферата.

Наскоро стартира една от първите академии за SAP консултанти, която се организира от А1 и Data Solutions

Програмата е изцяло онлайн и предлага достъпно обучение за SAP сертификация. Академията включва различни модули и изпълнение на групови проекти с помощта на ментор. A1 SAP Academy ще стартира на 16 март, а записванията се провеждат на https://itmetamorphosis.com.

След успешното завършване на A1 SAP Academy най-добрите курсисти ще получат директно предложение за работа в А1, където работят над 70 SAP консултанта. Компанията е един от най-големите системни интегратори в страната и дългогодишен партньор на SAP за България.

Независимо дали ще продължите кариерата си в A1 или друго място, SAP сертификацията дава много нови възможности: 

Предизвикателни проекти:

Много хора избират работата със SAP, защото тя е предизвикателна. Бизнесите от всички размери и индустрии търсят SAP консултанти, за да им помогнат да се справят с внедряването и управлението на най-разпространения ERP софтуер в света. Един SAP консултант може да работи по придобиването на нова компания и нейната интеграция, решение за централизирано снабдяване и договори за покупки, да внедри нов канал за дистрибуция и много други.

Учене в процеса на работа:

Обучението по SAP е добър начин да научите повече за бизнес процесите. Без значение дали ще работите за образователна институция, рециклираща компания, хотелска верига или фабрика за производство на препарати, ще имате възможността да научите из основи как работи дадената организация.

Интересна професия:

SAP консултантите анализират, планират и внедряват автоматизирани решения в организацията. Те отделят голяма част от своето време, работейки по SAP системата, за да анализират и създават бизнес процеси, но също така работят и с хора от всички нива вътре в организацията. Според данни на SAP един консултант отделя около 25% от времето си за работа с екипа, а останалите 75% посвещава на работа със системата.

Преносими умения:

SAP консултантите имат преносими умения – анализ, планиране и внедряване на софтуер, който има пряко отношение към бизнес процесите в организацията. Те могат да приложат своето бизнес и техническо ноу-хау не само в SAP, но и в много други сфери на една организация. 

Голямо търсене:

В момента SAP консултантите са много търсени на пазара на труда поради различни причини. От една страна, ERP системите тепърва навлизат в България и едва 21,8% от предприятията в страната използват система за управление на ресурсите според данни на НСИ за 2021 година. От друга, доскоро липсваха достъпни програми за обучение на SAP специалисти като тази на А1 и Data Solutions. При всички положения очакванията са тенденцията да се увеличи и през следващите години търсенето на SAP консултанти да се увеличи още повече с дигиталната трансформация на бизнесите.