fbpx 35% ръст на пазара на луксозни имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

35% ръст на пазара на луксозни имоти

От началото на 2015 година пазарът на луксозни имоти демонстрира сериозно раздвижване, като общият брой на сделките в сегмента е с 35% по-голям от този през цялата 2014 г.

“Ако от настъпването на кризата през 2008-ма до началото на настоящата годинасчитахме сделките на нива над 500 000 евро за сравнително високи, то през 2015 г.психологическата бариера от 1 000 000 евро е прескочена и можем да се похвалим с няколко такива транзакции.”, споделя Весела Илиева, изпълнителен директор на специализираната компания за луксозни имоти Unique Estates.

По думите й, клиентите, готови да инвестират в жилище на висока стойност, са собственици на успешен бизнес, които по-рано са изпитвали колебания, но вече усещат финансова стабилност в дългосрочен план и пристъпват към сключване на сделки. Купувачите в най-високите ценови нива имат изключително сериозни изисквания, рядко правят компромиси и търсят не само добре реализирана идея, а цялостна концепция, която да отличи техния имот от останалите в града.

“Богатите клиенти са два основни типа – семейства, за които домашният уют е приоритет и прекарват повече време у дома – те търсят къщи с удобно местоположение и много помещения, включително за помощния персонал, другите са забързани, работещи хора, които прекарват много малък процент от деня си у дома – те търсят луксозни апартаменти в сгради, където живеят хора от тяхното обкръжение и където могат да получат всички необходими услуги – румсървиз, фитнес, СПА-център, химическо чистене, помещения за срещи, автомивка и други.”, разказва Илиева.

Освен за собствено ползване, все по-често луксозни имоти се купуват и с цел инвестиция. Според екипа на компанията, на пазара има недостиг на жилища под наем във високия сегмент.

По думите й, средният наем, на който може да се отдава под наем едно луксозно жилище на стойност от около 300 000, е около 2000 евро месечно. Това дава средна годишна доходност от близо7%, при по-малко от 5% за масово жилище от 70 000 евро.”, казва Весела Илиева.

Ден преди официалното му откриване бе представен и най-новият луксозен имотен проект - MM World. Продажбата на апартаментите в него стартира на 15 октомври, като вече има лист с чакащи. Сградата се състои от две подземни нива (кота -10,20 и кота -6,80), два офисни и седем жилищни етажа. Към имота има ситуирани автомивка, фитнес център, лоби с две VIP зали, рецепция и ресторант с излаз на открита озеленена тераса във вътрешния двор.

Броят на апартаментите е 31, а средната им площ варира между 110 и 240 кв.м в зависимост от големината. В сградата се помещават и два по-обширни имота, чиято жилищна площ достига 470 кв.м. Средната стойност, в зависимост от квадратурата, е между 170 000 без ДДС и 300 000 евро без ДДС, като нивата на най-обширните апартаменти са по-високи.

Предизвикателство за архитекти и строители е било обезшумяването и проветряването на апартаментите с лице към пътните артерии.

Очакванията на Unique Estates са сградата да бъде реализирана в рамките на следващата една година.