fbpx Луксът в София е 25 пъти по-достъпен от този в Лондон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Луксът в София е 25 пъти по-достъпен от този в Лондон

Луксът в София е 25 пъти по-достъпен от този в Лондон

Британската столица е абсолютният световен рекордьор по ценови нива на луксозни имоти. Ако средната цена на лукс имот в Лондон е 53 890 долара на кв.м, то в българската столица тя е 2 650 долара на квадрат, а в Далас тази стойност е 6 450 долара на кв.м. Това прави луксозните имоти в София с около 25 пъти по-достъпни от къщите и апартаментите в столицата на Великобритания. Това се посочва в доклад на международната компания за продажба на луксозни имоти Christie’s, представен в България от местния партньор Unique Estates.

Проучването се концентрира върху 10 града в света, определени като най-желаните и скъпи дестинации – Далас, Хонг Конг, Лондон, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Париж, Сан Франциско, Торонто и Лазурния бряг. В изследването влизат около 33 000 имота на стойност над 1 млн. долара.

За сравнение в българската столица делът на луксозните имоти е около 10% от всички на пазара, като за такива се считат къщите на стойност над 700 000 евро. С цена над 1 милион евро са едва 0,5% или около 3 000 жилищни имота в столицата.
Най-скъпите имоти, чиято стойност е съизмерима с тази в световните топ дестинации, са по-малко от десет и цената им рядко надхвърля 10 милиона долара.

Ако в София най-скъпият наличен на пазара имот струва 10 милиона долара, то в Ню Йорк през миналата година е сключена сделка за 88 милиона долара. Макар тази стойност сама по себе си да е рекордна, средните цени в българската столица са в пъти по-ниски от нивата в международен план.

Средният престой на луксозен имот на българския пазар е около 1 година. В същото време в Маями, например, едно жилище от висок клас престоява 6 месеца, преди да бъде продадено. Най-дълъг е престоят на лукс имотите в Лазурния бряг – 9 месеца, а най-бързо се сключват сделки за скъпи жилища в Торонто – около месец и половина след като излязат на пазара.
По данни на доклада, „типичният” луксозен имот за 5 милиона долара в Торонто е средно 5000 кв. фута или 465 кв.м с 4-5 спални, а в Париж за тези пари може да се купи 4-стаен имот в хубав район. В София жилищата между 5 и 10 милиона са малко на брой и са ексклузивни. За тази стойност купувачът може да придобие изключително луксозна къща в района на Докторската градина, макар че такъв тип имоти рядко се изкарват на пазара за продажба. Масово най-високата цена, която се среща на родния пазар, е около 1 милион долара, като срещу тази сума купувачът може да се сдобие с къща, където пожелае. В българската столица профилът на типичния имот изглежда по следния начин:

Къща - в Бояна, около 600 кв.м, с 1.5 – 2 дка двор, на стойност около 700 000 евро
Апартамент – в района на Докторската градина, около 200 кв.м с 3 спални, на стойност около 450 000 евро

Този сегмент на пазара е специфичен и е изолиран от движението на паричните потоци, които политическите промени предопределят. Макар в България това също да е валидно за единичните най-скъпи сделки, политическите събития от последните няколко месеца влияят и на сделките във високия ценови сегмент.

В последното тримесечие у нас се забелязва лек спад при търсенето на луксозни недвижимости. Покупката на скъп имот е свързана със значителни за българския стандарт суми и дори хората с висока покупателна способност вече са предпазливи напоследък.

В световен мащаб расте процентът на хората, които притежават повече от 1 луксозен имот. В Париж тези хора са 40% от притежателите на лукс имоти, в Лондон – 70%, а в американските градове делът им е по-малък – около 20% от притежателите на скъпи имоти в Далас, Ню Йорк, Лос Анджелис, Торонто имат 2 или дори 3 жилища от висок клас. В София този процент е по-нисък, но все пак, макар и плахо, расте делът на хората, които притежават 2 и повече луксозни имота.

Богатите българи от години се интересуват и от покупка на жилище извън страната, коментират от специалистите. Но техният интерес е насочен към ограничен брой локации, като в полезрението им попадат едва две от посочените в доклада на Christie’s дестинации – това са Лондон и Лазурният бряг. Около 10 от сънародниците ни притежават наистина луксозен имот в Лондон, единици са тези с къщи на Лазурния бряг. По-голям брой българи имат апартаменти в австрийската столица Виена, както и тези, които имат интерес към Френската и Италианската Ривиера, където обикновено купуват луксозно жилище тип втори дом.

Facebook коментари