fbpx Министър Иван Иванов: Държавата има дълг към Северозападния район | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Иван Иванов: Държавата има дълг към Северозападния район

„Държавата ще бъде добър партньор на всеки земеделски производител“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при ритуалното зарязване на лозя във видинското село Гомотарци, като поздрави с днешния празник производителите.

Той отбеляза, че държавата има дълг към Северозападния район, който има изключителен потенциал за развитие.

Земеделският министър посочи, че държавата ще подкрепи всеки, който реши да инвестира в лозаро-винарския сектор.

„Както тази  година, така и в бъдеще ще бъдем рамо до рамо с всички земеделски производители“, каза министър Иванов.

Той заяви по повод Националния стратегически план, че в следващите дни ще стане ясно в какъв мащаб ще инвестира държавата в сектора през следващия програмен период, като гарантира, че планът ще бъде внесен до края на месеца в Европейската комисия.

По думите му предстоящата мащабна инвестиция в българското земеделие цели да има на трапезата ни продукция от българските земеделски производители.

Лозаро-винарският сектор ще бъде приоритет за Министерството на земеделието, каза министър Иванов.

Той припомни, че по т. нар. COVID мярка земеделските производители ще получат над 111 млн. лв., а от средствата ще се възползва и лозаро-винарският сектор. След приемането на бюджета започват разговори с производителите за начина, по който средствата ще бъдат разпределени.

На 14 март се отваря мярката за преструктуриране на лозови масиви, припомни министърът на земеделието. 

„През юли ще има актуализация на бюджета. Ако е необходимо, държавата ще се намеси отново в полза на земеделските производители“, заяви министър Иванов.

В отговор на въпрос министърът на земеделието каза, че политиката за обвързана с производството подкрепа ще доведе до изсветляване на сивия сектор.

За износа на български вина той посочи, че според коалиционното споразумение ще се предприемат мерки, които да направят българската продукция по-разпознаваема и предпочитана, за да се превърнем от износител на суровини в износител на готова продукция.