fbpx Астрономическото лято е тук! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Астрономическото лято е тук!

На 21 юни в 12:13 ч. точно настъпва астрономическото лято. Тази година началото му ще донесе много слънце и високи температури.

На 21 юни е и най-дългият ден в годината за нашите географски ширини като трае 15 часа и 20 минути. Това е денят на т.нар. лятното слънцестоене, когато в Северното полукълбо настъпва лятото, а в Южното - зимата. За сравнение най-късият ден през годината е през декември, с трайност около 9 часа и 2 минути. Тогава е денят на зимното слънцестоене.

Лятото, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23,5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. През лятото Северното или Южното полукълбо са максимално наклонени към Слънцето, вследствие на което слънчевото греене достига своя максимум, както и слънчевата радиация. Астрономическото лято започва в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите идващи под ъгъл 90 градуса падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропична окръжност.

Поради факта, че повърхността е вече загрята от пролетния период и силната слънчева радиация, слънцето продължава да нагрява интензивно континенталната и водната повърхност. Съответно температурите достигат своя максимум за година, като някъде те надминават 40 °C, в някой екстремни случаи и до над 50 °C .