fbpx 60% по-малко чужди инвестиции в недвижими имоти у нас през 2009 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

60% по-малко чужди инвестиции в недвижими имоти у нас през 2009 г.

София е столицата в ЦИЕ с най-драстичен спад на цените на недвижимите имоти за 2009 г. Ценовите нива в столицата ни бележат понижение от над 22% спрямо предходната 2008 г., което отрежда на София челната позиция сред другите столици в региона, сочи анализ на консултантската компания ERA Европа, част от международна верига ERA.

София заема трето място по спад в целия Стар континент като отстъпва единствено на Дъблин и Лисабон, където цените на имотите са паднали съответно с около 26% и 24%.
Движението на цените на жилищата в швейцарската столица Берн пък е с положителен знак – там нивата са скочили с около 10% през 2009 спрямо 2008 година.
Страната ни е първенец в Европа по отношение на средния престой на жилищата на имотния пазар. Двойно е скочил периодът, в който даден имот в България е очаквал своя купувач през 2009 година и вече достига 12 месеца.
България е европейската страна, отчела най-голям скок в лихвите по ипотечните кредити през 2009-та г.

Спад на лихвите е имало в повечето европейски страни. Най-значим е той в Швеция – близо 4%, и в Португалия – 2%. По-ниски задължения кредитополучателите са изплащали и в Белгия, Франция, Италия, Швейцария и т.н.
С 60% са се свили чуждестранните инвестиции в недвижими имоти в България през 2009 г.
Според изследването на ERA Европа кризата е редуцирала сериозно броя на агенциите за недвижими имоти. Трудностите са изчистили сегмента от т.нар. креватни брокери в страни като България, Кипър, Ирландия, Испания и Холандия. През 2009 година агенциите за недвижими имоти в Кипър са намалели с 50%, а в Холандия – с 44%.

Според експертите от компанията пазарът ще зависи основно от 2 фактора – доходите на купувачите и развитието на кредитния пазар. Активни в момента са 2 основни групи купувачи – хората на възраст между 25 и 30 години, които са решили да си купят дом с ипотечен кредит и често не разполагат с никакви спестени средства. Другите са тези между 40 и 50 години, които са по-скоро инвестиционно настроени, но разглеждат покупката като добро вложение на парите си, а не като възможност за бъдеща печалба.