fbpx 70% от българите смятат, че природа и икономика са съвместими | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

70% от българите смятат, че природа и икономика са съвместими

Най-важният природен ресурс са водите и реките, смятат 72% от българите според анкета проведена от Международната природозащитна организация WWF. Следват горите, планините и Черноморието и земеделските земи, показват резултатите от проучването, което се провежда за четвърти път от 2006 г. насам.

Тазгодишното проучване включи качествено нови въпроси и теми. Над 50% от българите заявяват, че за тях природозащитата е важна, тъй като всеки човек има неотменно право на чиста околна среда. Най-големи очаквания и надежди за опазване на природата има към екологичните организации, сочат резултатите. Следват научните институти и местните власти. Анкетираните демонстрират най-малко доверие към бизнеса и политическите партии – съответно 13 и 10% вярват, че те полагат усилия за опазването на природата.

„Очевидно е, че българите са информирани за природозащитните приоритети в България и ясно идентифицират спешните нужди като замърсена и унищожена природа или некачествено управление на природните ресурси. Нашата работа занапред ще е да им помогнем да разберат кои са начините сами да задвижат механизмите – законодателни и институционални, които се прилагат, за да се спрат злоупотребите с природните ресурси“, коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.