fbpx 73% от служителите споделят, че се нуждаят от по-добра причина да се върнат в офиса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

73% от служителите споделят, че се нуждаят от по-добра причина да се върнат в офиса

73% от служителите споделят, че се нуждаят от по-добра причина да се върнат в офиса, освен, че компанията го очаква, както и от уменията, нужни за крайния резултат, тъй като 55% от служителите твърдят, че най-добрия начин да развият своите умения, е като сменят работното място. Това показва най-новият доклад на Microsoft за тенденциите в работата и технологиите, които помагат за възстановяване на връзката между лидери и служители

Данните ясно показват, че хибридният модел на работа е довел до по-голямо разминаване между служителите и ръководителите. Те са в противоречие по отношение на това, какво представлява производителността и как да се запази автономността, като същевременно се гарантират отговорност, ползите от гъвкавостта и ролята на офиса. Необходим е нов подход, за да се преодолее този проблем, който затвърждава, че работата вече е не просто място, а преживяване, което трябва да превъзхожда времето и пространството, така че служителите да могат да останат ангажирани и свързани, независимо от мястото, от което работят.

„Именно преуспяващите служителите са това, което ще даде на организациите конкурентно предимство в динамичната икономическа среда, в която се намираме днес“, сподели Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България, и добави: „Обявяваме нови иновации в платформата ни за подобряване на преживяването на потребителите – Microsoft Viva, за да помогнем на лидерите да сложат край на „параноята на продуктивността“, да възстановят социалния капитал, да наемат нови кадри и да стимулират своите служители.

Microsoft проведе проучване сред 20 000 души в 11 държави и анализира трилиони анонимни и обобщени сигнали за производителност в Microsoft 365, както и тенденциите в работата в LinkedIn и резултатите от Glint People Science. Данните налагат три важни точки, които лидерите трябва да предприемат:

- да прекратят „параноята относно производителността“; 

- да приемат, че хората трябва да се подкрепят един-друг;

- да предоставят на своите служители възможности за обучения и развитие.

Да прекратят „параноята относно производителността“

Сега, хората работят повече от всякога – тази пролет Microsoft установи, че броят на срещите в рамките на една седмица, се е увеличил със 153% за средния потребител на Microsoft Teams в световен мащаб, от началото на пандемията. Нещо повече, хората са затрупани с покани за срещи – отказите и предварителните RSVP са се увеличили драстично през последните две години (съответно 84% и 216% ръст).

87% от служителите споделят, че са продуктивни на работното място, докато 85% от лидерите твърдят, че преминаването към хибридния модел на работа е истинско предизвикателство и не могат да бъдат сигурни, че хората им са наистина продуктивни. Именно това е довело до „параноя на производителността“, при която лидерите са неспокойни за това дали хората им в действителност са продуктивни и дали работят върху конкретната задача.

Да приемат, че хората трябва да се подкрепят един-друг

- 82% от лицата, взимащи решения в бизнеса, твърдят, че връщането на служителите в офиса може да бъде проблем, докато 73% от служителите казват, че се нуждаят от по-добре причина да се върнат в офиса, освен, че компанията го очаква.

Защо хората биха се върнали в офиса по свое желание?

За да се видят с колегите си. 84% от служителите биха били мотивирани от възможността да общуват със своите колеги, а 85% са мотивирани от възобновяването на връзките в екипа.

Да предоставят на своите служители възможности за обучения и развитие

- Данните показват, че ако служителите нямат възможност за обучения, те напускат. 55% от служителите споделят, че най-добрият начин да развият своите умения, е като сменят работното място. 76% от служителите твърдят, че биха останали в компанията, в която са за по-дълго, ако получават повече подкрепа спрямо различни обучения и развитие.