fbpx Активно търсене на двустайни апартаменти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Активно търсене на двустайни апартаменти

Активно търсене на двустайни апартаменти

Четири пъти е нараснала активността на пазара на недвижими имоти от най-слабия период в кризата, сочи анализът на АДРЕС Недвижими имоти за първото полугодие на 2011 година. По данни на компанията ценовите нива в момента са стабилни, като колебанията са по-скоро обусловени от качествата на конкретния имот и заобикалящата среда.
По-голямата активност доведе и до нарастващ глад за нови двустайни жилища, интересът към които става все по-осезаем. Същевременно голяма част от новото строителство е на изчерпване, особено най-желаните от купувачите двустайни апартаменти. Има тенденция свиването на новото строителство да спре, като същевременно и в очакванията за следващите три месеца се отчита известен оптимизъм. Тенденциите в строителството сочат, че очакванията за нови поръчки през следващите 6 месеца са се увеличили с 1,2 % през второто тримесечие на 2011г. спрямо първото.

Намалява и периодът, в който купувачите избират имот – между 1 и 3 месеца са им необходими преди да сключат сделка. Пазарът на наеми е подвластен на продължаващата релокация от по-некачествени имоти към по-централни и качествени имоти, без сериозни движения в цените. Намалява общият брой на започнатите сгради, както и на тяхната застроена площ.

Отстъпките вече не властват така на пазара на имоти, както преди година, показва още проучването. При 26% от сделките не се постига осезаема отстъпка. Все пак при 37% от договорките все още се наблодава движение в цената надолу с до 5000 евро. До 50 евро пък е компромисът, който наемодателите са готови да направят с месечния си наем.

 

Facebook коментари