fbpx Американският посланик даде традиционната бизнес закуска в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Американският посланик даде традиционната бизнес закуска в София

Американската търговска камара в България проведе традиционната си бизнес-закуска с новия посланик на Съединените американски щати у нас Н.Пр. Херо Мустафа.
„Изключително сме щастливи да посрещнем посланик Мустафа на нашето събитие. Радостни сме, че това е нейната първа реч и участие в бизнес събитие у нас. Уверени сме, че тази аудитория представлява американската общност у нас в нейната цялост. Това е уникална възможност за всички нас да споделим нашите приоритети, да обсъдим различни теми – от геополитическо естество, устойчивото бизнес развитие, дигитализацията, образованието и много други.“ – посочи в откриващите си думи Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

Той представи накратко приоритетите на организацията, сред които са кибер-сигурността, гарантирането и диверсификацията на енергийните доставки, опазването на личните днни, ефективното електронно управление, здравеопазването и иновациите. „Заедно с нашите приятели от Посолство на САЩ ние сме много по-силни заедно и работим да постигнем нашите стратегически цели, които са в интерес на българските граждани и общество.“ – посочи още той.

“Бих искала да поздравя Американската търговска камара за много успешната им година. Ние знаем, че България и Съединените щати развиват стабилно и заедно чрез връзките между бизнесите в двете страни. Американската камара тук е модел на подражание за другите камари по света.“ – каза посланик Херо Мустафа в своята първа реч пред американската бизнес общност днес.

Общият обем на американските инвестициите у нас представлява 5,7% от общия обем ПЧИ в България и е на стойност 4,5 милиарда лева, с което САЩ е на 6-то място сред останалите държави. Обемът на топ 5 от секторите с американско участие е 11,17% от общия обем и това са производство, енергетика, селско стопанство, ИКТ и търговия. Регионите у нас с най-много инвестиции от САЩ са – Разград, Стара Загора, Габрово, София, Пловдив, Варна, Добрич.