fbpx Артистична София е домакин на фестивал за модерно изкуство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Артистична София е домакин на фестивал за модерно изкуство

Артистична София е домакин на фестивал за модерно изкуство

 В продължение на три седмици различни арт и публични пространства ще представят художествени проекти, инсталации и пърформанси. Посетителите-зрители ще могат буквално да се впуснат в едно пътуване между различните локации и произведения.

Новото Renault Clio e част от това пътуване под формата на движимо пространство на видео проекта „Изкуство в движение” на Димитър Солаков. Проекът включва серия от малки филми „Човекът-мравка”(2012), която “комбинира” визуалната деформация, движението напред и природната среда, за да създаде непринудена и освободена атмосфера. Тя е призована да напомня за други удоволствия и ценности спрямо задрьстения и забързан град. Как Новото Renault Clio ще преодолее задръстванията ще разберете ако пътувате с него от началната до крайната дестинация - всеки ден от 19 октомври до 11 ноември по предварително определен маршрут с начална спирка VIVACOM Art Hall и крайна дестинация FABRICA 126 в 13, 15, 17, 19 ч.

Проекта на руската артистична група AES+F, който от 20 октомври до 7 ноември ще превърне VIVACOM Art Hall във виртуален свят на героизъм и зрелище. Какво представлява героизма в днешно време – време, в което войните, подвизите и патосът са просто част от едно виртуално зрелище, тиражирано безспир в масово обръщене. Нашето зрелище включва всичко. Като се започне от добре структурирана 3D компютърна игра и минем през специалните холивудски ефекти за спасяването на Редник Райън и гала парада на триумфиращия Максимус в Колизеума, и се стигне до специално подбраните телевизионни репортажи от непознати и далечни места с екзотични имена. Нашите герои са тийнейджъри - те се раждат в най-героичната фаза от развитието на човешкия живот и винаги са победители в този виртуален свят. Техният враг отсъства, а болката и страданието са забранени от самото естество на играта. Те са толкова отчуждени, че нищо, дори и общото им виртуално бойно поле и липсата на врагове и победени, не може да ги спре от несекващия стремеж за постигане на лични подвизи и победи. Основната идея зад този спектакъл е вечният ни опит да извлечем „генома на героизма” от днешния свят на мъжделива реалност.

Крайната дестинация FABRICA 126 ще посрещне всички „пътуващи” с видео изложбата Present Unlimited, която продължава от 19 до 28 октомври, и с творческата работилница за редактори „Как да си напрвим ЗИН”. Ателието се провежда всеки ден от 19 до 23 октомври между 14-18.30ч., като можете да се включите по всяко време. Визуалните артисти от Германия – Андреас Хирш и Ралф Шрайбер, ще ръководят работилницата, която се осъществява с подкрепата на Samsung Electronics. Ще се работи с разнообразни средства като фотография, рисуване, текст, колаж, печати и др. Участниците ще документират фестивалните дейности и проекти чрез правене на снимки, взимане на интервюта, писане на текстове, рисуване, а успоредно с това ще тече и оформление на ЗИН-а – едно истинско съвременно произведение, резултат от съвместна работа.

За съвремието ще заговори и инсталацията „Кой иска да живее вечно?” на Викенти Комитски, разположена в отвореното градско пространство пред Билетен център на НДК от 19 октомври до 11 ноември. Проектът представлява временна пирамида, направена от палатки, и противопоставя вечното и временното пребиваване. Палатката може да бъде видяна като символ на живота, ако приемем, че той в един по-общ смисъл е временно преживяване.