fbpx Между 6 и 8 градуса е идеалната температура за светлата бира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Между 6 и 8 градуса е идеалната температура за светлата бира

етикети

Какви са тънкостите на дегустацията и перфектното поднасяне на пивото, разкри сомелиерът Николай Караколев по време на изискано бирено парти, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Гостите на събитието бяха приятно изненадани и от артистизма на три талантливи дами-фотографи, успели да уловят духа на пивото през професионалните си фотообективи. Авторите на изложбата LOVE BEER, пресъздаващи вдъхновението на нежния пол към пенливата напитка, са Диана Шингарова, Полина Илиева и Линда Александрийска. В представените от тях фотографии те намират най-точните ракурси и образи, за да разкажат по една своя история с чаша бира в ръка.

Преобладаващо бе и присъствието на дамите по време на събитието. Гостите се вслушаха в съветите на сомелиер Николай Караколев, следвайки стъпките за перфектното наливане, сервиране и дегустиране на пивото. Експертът препоръча бутилката да се отваря деликатно, без да се разклаща. Бирата да се налива в подходяща според стила на пивото чаша, а бутилката да се отдалечава постепенно под ъгъл 45 градуса, до формиране на стабилна пяна - между 3 и 4 см. Чашата не трябва да се препълва, за да може кехлибарената напитка да се аерира и по този начин да се усетят ароматите на бирата. Идеалната температура при сервиране на пивото зависи от неговия тип - за светлата бира тя е между 6-8 градуса, а за тъмната - между 8 и 15 градуса. Експертът разкри също кои са най-изкушаващите комбинации на бира с ястия и разказа за характеристиките на разнообразните видове пиво.

Николай Караколев обърна специално внимание на дамите и ги увери, че няма причина да се тревожат за фигурите си, тъй като в 100 мл. пиво се съдържат само 46 калории. Експертът напомни и за полезните му свойства при умерена консумация. Заради напълно натуралния си произход, бирата съдържа голямо количество витамини и антиоксиданти. Благодарение на богатото съдържание на аминокиселини, пивото стимулира имунната система, а бирената мая в състава му спомага метаболитните процеси в организма.

„Чрез опровергаване на митове за пивото, кампанията LOVE BEER извежда на преден план най-ценните му характеристики - модерна, натурална, нискокалорична и подходяща не само за мъжете, но и за нежния пол напитка. Кампанията пресъздава емоцията от консумацията на бира именно през погледа на жените. На сцената излизат активните дами, които не робуват на широко наложеното мнение, че бирата е подходящ избор предимно за техните половинки или за ограничен брой социални поводи.“, сподели изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова.