fbpx Audi представи студията Q4 Sportback e-tron concept | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Audi представи студията Q4 Sportback e-tron concept

Audi представя Coupé-вариант на Q4 e-tron под формата на концептуална студия. Серийният модел ще дебютира през 2021 година като седми електрически автомобил на Audi. Потенциалният купувачи на Q4 могат около година преди пазарния дебют да направят своя избор кой вариант ще бъде най-подходящ за тях – в зависимост от това дали поставят приоритет върху функционалността и издръжливостта на един класически SUV, или пък предпочитат динамичната елегантност на неговия Coupé-вариант. Външните размери на двата Q4-модела са почти идентични.

Пълно единство цари и по отношение на задвижващата технология на двата концептуални автомобила, която дава доста ясен изглед към това какво ще представлява върховата версия на бъдещите серийни модели. С помощта на два електродвигателя Q4 и Q4 Sportback e-tron concept развиват системна мощност от 225 киловата. Типично за Audi, тягата от задвижването се предава към четирите колела посредством технология quattro. Благодарение на отличното си сцепление, и двете версии на Q4 изпълняват класическия спринт от място до 100 км/ч само за 6,3 секунди. Максималната скорост е ограничена по електронен път на 180 км/ч.
За да постигне възможно най-висок коефициент на полезно действие, Q4 Sportback e-tron concept през по-голямата част от времето използва единствено задния задвижващ агрегат, който представлява постоянно възбуден синхронен електромотор. Отново от гледна точка на възможно най-добрата ефективност по-голямата част от тягата по подразбиране отива към задния мост.

Когато водачът поиска приток на повече мощ, отколкото задния двигател е в състояние да осигури, автоматично се активира предния асинхронен електродвигател, като по този начин се изпраща тяга и към предния мост, а автомобилът се сдобива с двойно задвижване. Това може да се случва и предикативно, още преди автомобилът да започне да недозавива или презавива върху хлъзгава настилка или при бързо шофиране в завой.
Ключов елемент за динамичния характер на автомобила и впечатляващата напречна динамика е ниското и централно разположение на отговарящите за задвижването елементи. Високоволтовата акумулаторна батерия е оптимално напасната към размерите на Audi Q4 Sportback и е направена под формата на широк, ниско разположен блок, монтиран под пътническия салон между двата моста. Теглото на системата от батерии възлиза на 510 килограма – поради което центърът на тежестта при Audi Q4 Sportback e-tron concept е приблизително толкова нисък, колкото и при лек автомобил със стандартна каросерия и конвенционално задвижване.

Разпределението на теглото върху двата моста е 50:50 процента, тоест е почти идеално. Предният мост на Q4 Sportback e-tron concept разполага с окачване тип Макферсън с адаптивни амортисьори; окачването отзад е многозвенно, с отделно разположени пружини и амортисьори, последните като опция се предлагат в адаптивно изпълнение.