Audi представя най-новия член на SUV фамилията - Q8

етикети: 

Като съчетава най-доброто от двата свята - елегантността на луксозното купе с четири врати и удобната функционалност на големия SUV, Audi представя най-новия си модел Q8. Щедро оразмереният интериор с гъвкаво багажно пространство, модерна система за управление на функциите и технологии на ходовата част, както и интелигентните електронни системи за асистенция на водача правят Audi Q8 убедителен спътник във всяко пътешествие за бизнес и отдих.
Дължина 4 986 милиметра, широчина 1 995 милиметра и височина 1 705 милиметра – това са основните размери, характеризиращи новия модел.

Той изглежда много по-нисък от своя събрат Q7. Каросерията на новия модел е с 66 милиметра по-къса, но за сметка на това е с 27 милиметра по-широка от тази на Q7. Забележителната предница, късият заден надвес, големият клиренс от 254 милиметра и впечатляващият размер на колелата с диаметър 795 милиметра излъчват неподправена мощ и динамика.

Предните седалки се предлагат в четири различни изпълнения. Върхът в гамата се бележи от спортните седалки S и индивидуалните контурни седалки, които предлагат серийно и система за вентилация. И при двата варианта се предлага допълнителна възможност за масажна функция. Системата с три индивидуални седалки отзад с възможност за надлъжно регулиране е част от серийното оборудване на модела.

Голямото багажно пространство и многобройните просторни отделения за съхранение на различни вещи в купето превръщат Q8 в идеален спътник за по-дълги пътувания. Багажникът на новия SUV модел разполага серийно с минимален обем от 605 литра, което може да се увеличи с лекота до 1 755 литра със сгъване на задните облегалки. Това е предостатъчно за да побере два напречно разположени сета за голф. Електрическият механизъм за отваряне и затваряне на задния капак е част от серийното оборудване.

Благодарение на вратите без рамки на прозорците, типичната за спортните купета линия на покрива създава визуално впечатление за ниско преминаване по протежение на страничния силует на каросерията, завършвайки с дългия спойлер в задната част.

Ролята на централен елемент в интериора на Audi Q8 се изпълнява от горния екран на системата MMI touch response. Изпълнен като изцяло черен панел, той се прелива почти изцяло в таблото като голяма черна повърхност, когато е изключен.

Стилът в интериора е умишлено изчистен и опростен. Всички елементи имат логическа връзка помежду си и се отличават с пълна хармония - от голямата дъга на т.нар. “Wrap around”, която преминава от облицовките на предните врати през арматурното табло до прибора за управление на светлините.
Оформената като самостоятелно геометрично тяло просторна централна конзола на свой ред отразява солидния характер на новия SUV модел.

Благодарение на системата за постоянно двойно предаване quattro, въртящия момент на двигателя се разпределя между предния и задния мост в съотношение 40:60, а когато е необходимо, той прехвърля по-голямата част от него към моста, чиито колела имат по-добро сцепление с настилката.

Адаптивното пневматично окачване с контрол на амортисьорите е допълнително предлагана възможност, която предоставя на водача избор между комфортна и спортна настройка и съответното поведение на пътя. Серийната версия на Q8 използва 19-цолови джанти, чиито  диаметър е с 20 милиметра по-голям от този на джантите на Q7.

На европейските пазари новият Audi Q8 ще дебютира с агрегата 3.0 TDI във версията Q8 50 TDI). Той развива максимална мощност 210 кВт (286 к.с.) и максимален въртящ момент в размер на 600 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч на големия SUV модел отнема само 6,3 секунди, а максималната скорост достига 245 км/ч.

Произвежданият в завода в Братислава Audi Q8 вече може да бъде поръчан в Европа и ще бъде на разположение в търговските представителства на марката през месец август. Цените на модела на пазара в Германия започват от 76 300 евро