fbpx Audi RS Q e-tron се готви за рали Дакар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Audi RS Q e-tron се готви за рали Дакар

Audi ще стане първият автомобилен производител в света, който ще се бори с конвенционално задвижваните си противници за първенството в най-тежкото рали в света, залагайки на автомобил с електрическо задвижване, комбинирано с ефективна система за преобразуване на енергия. „Системата за задвижване на четирите колела quattro изцяло промени играта в Световния рали шампионат.

Характеристиките на Рали Дакар изправят работилите по проекта инженери пред някои много специфични изпитания. Целият маратон трае две седмици, а дневните етапи са с дължина до 800 километра. „Това са огромни разстояния“, казва Андреас Роос, който отговаря за проекта Рали Дакар в Audi Sport. „Опитваме се да направим нещо, което никой досега не е правил. Това е едно, така да се каже, фундаментално изпитание за електрическото задвижване.“

Тъй като, както може да се предположи, в пустинята няма зарядни станции за електроенергия, от Audi са заложили на особено иновативна система за зареждане: на борда на Audi RS Q e-tron е монтиран високоефективния TFSI-двигател от сериите DTM. Той е част от системата за преобразуване на енергия, която зарежда високоволтовата батерия по време на шофиране. Тъй като двигателят работи в особено ефективния диапазон между 4500 и 6000 оборота в минута, специфичният разход на гориво се равнява на по-малко от 200 грама на киловатчас.

Самият задвижващ тракт на Audi RS Q e-tron е изцяло електрически. На предния и на задния мост са монтирани по един мотор-генератор (MGU), които вече познаваме от Audi e-tron FE07 и са доработени от Audi Sport за сезон 2021. Любопитно е да се отбележи, че направените за нуждите на Рали Дакар модификации всъщност са съвсем малки.

Третият мотор-генератор (MGU) e част от системата за преобразуване на енергията, която се грижи за зареждането на високоволтовата батерия по време на шофиране. В допълнение има и технология за рекуперация на енергия при спиране. Акумулаторната батерия тежи 370 килограма и има капацитет от около 50 кВтч.

Максималната системна мощност на електрическото задвижване достига 500 кВт. Каква част от тази мощност ще бъде реално използваема по време на Рали Дакар, към момента не е решено.

Audi RS Q e-tron разполага с едностепенна трансмисия. Както обикновено при електромобилите, липсва механична връзка между предния и задния мост. Разработеният от Audi софтуер се грижи за разпределянето на тягата между двата моста, а едновремешният междуосев диференциал сега е заменен от напълно виртуална технология – при това с един допълнителен позитивен страничен ефект, тъй като са избегнати недостатъците на класическия централен диференциал като допълнителното тегло и необходимостта от пространство.

Във визуално отношение Audi RS Q e-tron също се отличава доста ярко сред останалите прототипи с конвенционално задвижване.

Участието в Рали Дакар ще се осъществи заедно с Q Motorsport. Ръководителя на тима Свен Квандт споделя :  „Тогава инженерите също не са знаели какво точно им предстои. Днес ситуацията при нас е доста сходна. Ако при първото си участие в Дакар стигнем до финала, това само по себе си ще бъде сериозен успех.“

Прототипът на Audi RS Q e-tron навъртя първите си километри в Нойбург в началото на юли. До края на годината му предстои интензивна тестова програма, както и първи пробни участия в маратонски ралита.