fbpx Renault въвежда задвижване с водород в лекотоварната гама | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Renault въвежда задвижване с водород в лекотоварната гама

 

Renault разширява приложението на своите електрически лекотоварни автомобили, представяйки задвижване с водород. Тествана от 2014 г. насам, водородната технология на Groupe Renault е разработена в партньорство със Symbio, дъщерно дружество на Groupe Michelin. Автомобилите са оборудвани с увеличаваща пробега горивна клетка, предоставяща електрическа и топлинна мощност от 10 kW, което увеличава пробега на Renault MASTER Z.E. Hydrogen и Renault KANGOO Z.E. Hydrogen до над 350 км. Друго предимство на водорода е, че зареждането отнема едва пет до десет минути. Водородът отговаря на онези изисквания на бизнес клиентите, които все още не могат да бъдат изпълнени от електрическите автомобили, по-специално на нуждите им за пътуване на дълги разстояния.

Очакван през първата половина на 2020 г., Renault MASTER Z.E. Hydrogen ще утрои пробега си от 120 км на 350* км и ще бъде наличен като ван (две версии) и шаси кабина (две версии). Оборудван с два водородни резервоара, разположени под каросерията, автомобилът ще увеличи функционалността си без да прави компромис с товарния обем от 10,8 m3 до 20 m3 с разумна допълнителна маса от 200 кг.

От края на 2019 г. Renault KANGOO Z.E. Hydrogen ще може да се похвали с най-добрия реален пробег на електрически ван на пазара от 370* км (спрямо 230 км по WLTP при Kangoo Z.E.). С товарен обем от 3,9 m3 въпреки разумната допълнителна маса от 110 кг, този автомобил ще се предлага във Франция на цена от 48 300 евро без ДДС (със закупуването на батерията и без включени субсидии и екологичните бонуси).

Тези водородни електрически автомобили работят с горивна клетка, която съчетава водород от резервоарите им с кислород от въздуха, за да произвеждат електричество (за захранване на електрическия мотор). Първото предимство: тези автомобили отговарят на новите екологични предизвикателства на градската мобилност. В допълнение, те предлагат увеличена автономия, бързо зареждане с водород (от 5 до 10 минути) и лесна поддръжка. Тези предимства правят водородните електрически лекотоварни автомобили особено подходящи за интензивно ползване от бизнес клиенти от големите градски зони до периферията на градовете: транспорт и логистика, градски доставки и мултитехнически услуги, обслужване на общински и местни власти, експресна и специална поща.