Продажбата на Opel бе официално финализирана днес

Продажбата на Opel бе официално финализирана днес

Продажбата на Opel Automobile GmbH, включваща марките Opel и Vauxhall от General Motors на Groupe PSA е финализирана. “Днес е исторически ден,” заяви изпълнителният директор на Opel Automobile GmbH Михаел Лошелер. “Горди сме да се присъединим към Groupe PSA и днес отваряме нов раздел в историята си след 88 години с General Motors. Ще продължим по пътя си да създаваме `произведени в Германия´ технологии, които да са достъпни за всеки. Комбинацията между нашите силни страни ще ни позволи да превърнем Opel и Vauxhall в печеливши и самофинансиращи се фирми. Ние си поставихме ясните цели да излезем отново на печалба към 2020 г.”

“Свидетели сме на раждането на истински Европейски шампион днес,” подчерта председателят на борда на директорите на PSA Карлос Тавареш. “Ние ще помогнем на Opel и Vauxhall да станат отново печеливши и имаме за цел заедно да създадем нови еталони в индустрията. Ние ще освободим силата на тези две иконични марки и огромния потенциал на съществуващите им таланти. Opel ще остане германска, а Vauxhall ще остане британска марка. Те се вписват отлично в настоящото ни портфолио от френските марки Peugeot, Citroën и DS Automobiles.” Пазарният дял на нарасналата групировка PSA е в момента около 17 процента в Европа, което я поставя на второ място по големина на основните пазари.

Както беше обявено още при сключване на договора през март, всички права на служителите за съвместно взимане на решения остават непроменени.

Ръководният екип на Opel/Vauxhall ще работи по създаването на план за бъдещето през следващите 100 дни. “Нямаме търпение да направим плана със съдействието на PSA и разбира се заедно с нашите партньори от Работническия съвет и профсъюзите,” заяви изпълнителният директор на Opel, Лошелер. Синергията в рамките на Groupe PSA, например по отношение на снабдяването и развойната дейност, е определена да играе най-важна роля. Комбинираното предприятие ще отключи значителни икономии от мащаба и синергията при покупките, производството и развойната дейност, които се предвижда да бъдат на стойност около 1.7 милиарда евро при текущия курс. Целта е да бъде генериран положителен оперативен паричен поток до 2020 г., както и оперативна печалба от два процента към 2020 г. и шест процента към 2026 г.

Днешното начало на нова ера е придружено от някои важни промени в ръководството. “Радвам се да съобщя, че четирима нови членове ще се присъединят към моя ръководен отбор,” заяви изпълнителният директор Лошелер:

-       Christian Müller (Крищиан Мюлер), преди вицепрезидент на Global Propulsion Systems Европа и с Opel от 1996 г., ще заеме мястото на William F. Bertagni (Уилям Ф. Бертани) като вицепрезидент по инженеринга. Под негово ръководство ще бъдат инженеринга и задвижващите системи в един отдел.

-       Rémi Girardon (Реми Жирардон), преди старши вицепрезидент, отговорен за груповата индустриална стратегия на групировката PSA, ще заеме мястото на Philip R. Kienle (Филип Р. Кинле) като вицепрезидент по производството.

-       Philippe de Rovira (Филип дьо Ровира), преди контрольор в Groupe PSA, ще е новият главен финансов директор на Opel, на мястото на Michael Lohscheller (Михаел Лошелер).

-       Michelle Wen (Мишел Уен), директор на мрежата за управление на веригата за доставки във Vodafone Procurement, ще се присъедини към ръководния екип на Opel от 1-ви септември на мястото на Katherine Worthen (Катерине Вортен), която в момента е вицепрезидент по снабдяването и веригите за доставки. Останалите промени са с незабавно действие.

Facebook коментари