fbpx Автомобилният гигант Stellantis напуска Русия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Автомобилният гигант Stellantis напуска Русия

Карлос Таварес, генералният директор на автомобилният гигант Stellantis заяви днес, че групата вече няма да произвежда нови превозни средства в Русия и ще премести производството на бусове в Западна Европа, съобщава френската телевизия BFM. Компанията обединява 14 марки, сред които Peugeot, Citroen, Opel, Fiat. 

Освен това компанията не планира в непосредствено бъдеще нови инвестиции на руска територия заради инвазията в Украйна. Таварес не уточни в коя страна ще бъде преместено производството.

Вчера Stellantis обяви, че възнамерява да спре вноса и износа на коли в и от Русия, но да запази завода си за работни превозни средства в Калуга, северно от Москва.

На онлайн пресконференция днес Таварес посочи, че групата засега не е сериозно засегната от кризата в Украйна, тъй като снабдителската й база не е съсредоточена в Източна Европа.

Не се предвиждат нови инвестиции в Русия, каза той. Автомобилният гигант отбелязва, че загубата на руския пазар няма да има особено отражение върху икономическия му план. За разлика от Renault, която доминира на руския пазар с дял от близо 29% благодарение на Lada, Stellantis има дял от едва 1,5%. През 2021 г. групата е продала само 100 000 автомобила в Русия в сравнение с общо 6,5 млн. по света.