fbpx Белгийският министър председател откри изложба в ОББ Милениум | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Белгийският министър председател откри изложба в ОББ Милениум

В ОББ Милениум център в София се откри изложбата „Европа на творчеството“ с творби на белгийския художник Джеймс Енсор. Събитието се организира от домакина Обединена българска банка (ОББ) съвместно с Бизнес клуб „Белгия – България – Люксембург“.

Фоайето на ОББ Милениум център се превърна в своеобразна галерия, където 37 гравюри и литографии на гениалния Джеймс Енсор (1860 – 1949) ще бъдат достояние за широката публика до 16 юни 2018 г. Този период съвпада и със заключителната фаза от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Забележителните произведения на изкуството са от колекцията на белгийската KBC Банк, част от КВС Груп, към която принадлежи и ОББ.
На откриването присъства министър-председателят на Белгия, г-н Шарл Мишел, както и Н.Пр. г-н Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия у нас, други високопоставени гости, представители на българския политически елит, клиенти и партньори на организаторите.

Това е второто посещение на белгийски министър-председател в банката на KBC Груп в България и втората изложба от частната колекция на белгийската група у нас. Първата изложба се проведе през 2010 г. малко след придобиването на СИБАНК от КBC Груп и беше открита от тогавашния белгийски премиер Ив Льотерм. Този път събитието се провежда няколко месеца след придобиването на ОББ от белгийската финансово-застрахователна група и обединяването на двете банки под едно име – ОББ.

Бизнес клуб „Белгия – България – Люксембург“ и ОББ имат за основен приоритет развитието на българо-белгийските отношения и стимулирането на културния и търговския обмен. Изложбата, открита на 16 май, е категоричен израз на тази политика. Неслучайно в своето приветствие към гостите изпълнителният директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Груп за България Петър Андронов изтъкна: „С организирането на тази изключителна по рода си изложба нашата компания-майка – белгийската финансова група KBC – показва отношението си към България и нейните граждани. Отваряйки вратите на изложбата за всички в следващия един месец, ние от ОББ искаме да подарим на жителите на София и нейните гости незабравимо преживяване в зората на експресионизма и сюрреализма.“