fbpx Казанлък е бил посетен от 80 хил. туристи за един ден по време на Фестивала на розата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Казанлък е бил посетен от 80 хил. туристи за един ден по време на Фестивала на розата

Над 80 хил. туристи са посетили Казанлък в един ден по време на миналогодишния Фестивал на розата. За трите пикови дати на тържествата броят на гостите е достигнал до 150 хил. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на честването на Празника на града.

Тя подчерта, че туризмът е основен фокус в политиката на правителството. „Не само че бе създадено отделно Министерство на туризма, но приоритетно се инвестират средства в този сектор. В подкрепа на тази политика е и решението на Министерския съвет да бъдат отпуснати половин милион лева за изграждане на нова сграда за Музея на розата в Казанлък“, каза министър Ангелкова.

"Казанлъшката долина е не само Долината на розите, но и Долината на тракийските царе. Ето защо един от разработените културно-исторически маршрути от Министерството на туризма обхваща този регион", допълни Николина Ангелкова. Културно-историческият туризъм е фокус в рекламната политика на България през тази и следващата година, а в Долината на тракийските царе са съсредоточени някои от най-значимите артефакти и открития от културата на траките, в това число и Казанлъшката гробница с уникалните й стенописи.

В цялата котловина са регистрирани над 1500 надгробни могили, голяма част от които все още не са проучени. Казанлъшката гробница е първият български паметник, включен в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство. Освен това местният исторически музей предостави много експонати за грандиозната изложба на тракийските съкровища по българските земи, която в момента е в парижкия Лувър. Недалеч от Казанлък е открита и главата на Севт III - символ на експозицията във френската столица.

Министърът акцентира, че Казанлък дава добър пример и в развитието на местните туристически продукти. Вече са разработени 7 пакета със специализирани услуги по проекта "Долината на розите и тракийските царе". Те са резултат от съвместната работа с още 4 общини от региона и са финансирани по Оперативна програма "Регионално развитие".

По програмата на един от най-българските празници, който ежегодно привлича хиляди туристи от България и чужбина, Николина Ангелкова присъства на откриването на статуята „Японката“ на казанлъшкия скулптор Доко Доков, а по-късно през деня посети Шипковата къща, която е сред най-красивите паметници на архитектурата в нашата страна.