Безконтактните плащания все по-предпочитани

Безконтактните плащания все по-предпочитани

Технологиите все повече стават част от живота ни, и 92% от картодържателите в България биха искали вече да плащат безконтактно, показва проучване на MasterCard MasterIndex България 2015. 66% от картодържателите твърдят, че биха извършвали мобилни плащания, ако имат възможност за това.

Най-голямото предимство на безконтактните плащания е бързината. Други предимства са лесната употреба и сигурният достъп. Картодържателите изразяват желание да плащат безконтактно в супермаркетите. Мобилните плащания са най-подходящи за плащане на комунални услуги, следвано от покупките на хранителни стоки.

82% от запитаните участници твърдят, че плащат и пазаруват онлайн. Това е значително повече в сравнение с 2014 г. - 57%, и с 2013 г. – 37%. Положителна тенденция е, че доверието в онлайн плащанията се е повишило значително, още повече, когато се разплащат в чужбина (76%).

Картите също така се смятат за голямо удобство и са предпочитан метод на плащане при резервиране на транспорт и настаняване в чужбина. 52,5% използват картите си и други методи за плащане при запазване на места за полети и настаняване. 45,6% заявяват, че извършват тези плащания в брой.

Като цяло мъжете се доверяват повече на подобен тип плащания.

Държавните и общински институции се смятат за местата без осигурен ПОС терминал, в които най-голям брой от запитаните (29%) биха искали да използват карти, следвани от куриерски услуги в момента на доставка (24%) и местните хранителни магазини (21%). Оказва се, че доста хора биха предпочели да плащат безконтактно и при пътуване в градския транспорт.

Когато става въпрос за разплащателни навици, дебитните и кредитните карти се използват най-вече за покупки на хранителни стоки и онлайн пазаруване. Купуването на храна е най-често срещаният отговор, посочван от притежателите на дебитни карти, следван от онлайн пазаруването.

За суми, по-големи от 25 лв., картодържателите са по-склонни да плащат с карти (60% през 2015г. в сравнение с 43,8% през 2014г.), отколкото в брой (39%, в сравнение с 49,8% през 2014г.).

Facebook коментари