fbpx Банковата карта - "моят приятел" в чужбина - личните пътувания се увеличават, командировките намаляват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Банковата карта - "моят приятел" в чужбина - личните пътувания се увеличават, командировките намаляват

След падането на ограничителните мерки заради пандемията, българите искат да почиват в чужбина, да пътуват през почивните дни до чужди градове и да пазаруват в съседни държави. Пред възможността да използват пари в брой пътуващите българи предпочитат да се разплащат зад граница със своите банкови карти или свързани устройства. Това показват резултатите от проучване на Visa за намеренията за пътуване и разплащане през 2022 г., което обхваща осем пазара в Централна и Източна Европа – България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. 

50% от българите заявяват, че предпочитат да плащат с картите си или със смарт устройства по време на пътувания в чужбина. Тази тенденция се разви по време на пандемията, когато потребителите се насочиха към онлайн пазаруване и безконтактни разплащания в магазините, а сега създадените навици намират отражение и в предпочитанията за разплащане в други страни.

Българските респонденти изразяват желание да почиват (над 3 нощувки) в чужбина, като над 42% от анкетираните планират такива ваканции през тази година. Този показател е сходен в Чехия и Полша (съответно 41% и 40%) и по-висок при словенците (почти 62%) и румънците (над 50%). Друг повод за посещения в чужбина са кратките почивки през уикенда, като този вид пътуване е посочен като предпочитан от 38,5% от анкетираните в България. Само словенците (44,1%) и хърватите (41%) показват по-сериозен интерес към този вид отдих.

„Visa винаги е вярвала, че пътуванията и туризмът могат да бъдат сили на доброто – важни двигатели на икономическото развитие и създаването на работни места, както и на информираността за културата и оценяването на нейните постижения. Проучването на Visa „Нагласи за пътувания и разплащания през 2022 г. в Централна и Източна Европа“ показва, че българите са очаквали с нетърпение да възобновят своите навици за пътувания отпреди пандемията. Завръщането към пътешествията, било то за ваканция, почивка в града или пазаруване в съседна страна, показва, че българските потребители възстановяват нивото си на доверие, а това говори за възраждане на международните пътувания и трансграничните разплащания“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Проучването показва, че приблизително 42% от българите имат намерение да отидат на почивка поне веднъж тази година. Това се отнася и за хората в Хърватия (42%) и Словения (41%). Други българи, участвали в анкетата, заявяват, че ще ходят на почивка по-често: два-три пъти (над 41%), четири-пет пъти (7%), повече от пет пъти (почти 4%). Над една трета (близо 40%) от българите са склонни да планират ваканционните си пътувания няколко месеца по-рано, а близо 25% ги планират около месец предварително. Сред най-предпочитаните дестинации за ваканционни пътувания на българските граждани през 2022 г. са Гърция (38,3%) и Италия (31,8%), следвани от Турция (31,3%) .

Освен редовните почивки в чужбина, българите са склонни да се зареждат с енергия и по време на кратки уикенд пътувания (или т.нар. градски почивки). В топ 3 на дестинациите за уикенд пътувания, които българите биха искали да посетят тази година, влизат Истанбул (47,1%), Рим (23,7%) и Лондон (18,6%). Близо 47% възнамеряват да предприемат 2 или 3 „градски“ почивки, а 30% смятат да го направят веднъж. Що се отнася до планирането на този тип ваканции, 33% от нашите сънародници го правят около месец по-рано, а над 18% планират кратките си бягства седмица или две преди отпътуване.

Данните показват, че командировките стават все по-малко популярни. Едва малко над 8% от българите ще пътуват по служебни причини, като 28% планират да предприемат 2 или 3 бизнес пътувания през тази година, а 27,6% смятат, че ще предприемат само едно бизнес пътуване. Оттук може да се съди, че новите онлайн платформи за срещи и комуникации са станали по-популярни и до известна степен вземат превес над бизнес пътуванията.

Проучването на Visa показва и един интересен аспект на пътуванията през 2022 г.: само 23% от българските респонденти имат намерение да отидат до съседна държава, за да пазаруват, но от планиращите този вид пътувания 40,8% ще го направят 2 или 3 пъти, докато за 23% ще е само веднъж. Българите предпочитат шопинга в Турция (80,3%), Гърция (34%) и Румъния (21,1%). Почти 9,7% от анкетираните не го планират предварително.

Все повече българи предпочитат да плащат с карти и свързани устройства в чужбина

Пътуването в чужбина е неразривно свързано с разплащания в други валути и с възможността за избор как да бъдат направени. За управление на разходите повечето българи (близо 50%) биха предпочели дигитални методи – карти или свързани устройства. Те биха ги използвали заради удобството (над 77%), бързината (над 71%), отсъствието на риск от загуба на пари в брой (над 49%), но също така и заради сигурността (близо 42%) и липсата на необходимост да обменят пари в брой в местни валути (над 46%).

Пътуващите избират дигиталните разплащания на бензиностанции, в аптеки и дрогерии, както и в магазини за хранителни стоки 

 

На местата, на които харчат най-много при пътуване в чужбина, българите предпочитат да използват карти и свързани устройства - бензиностанции (69%), аптеки и дрогерии (56%), хранителни магазини (63%), ресторанти (52%), развлечения, като музеи, галерии и увеселителни паркове (47%).