fbpx Ако може – до обяд! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ако може – до обяд!

Имам много добри приятели и един от тях е изключителният Сашо Морфов. Неговите думи, определено запазена марка са, че хората в България искат да забогатеят много бързо, ако може днес до обяд. Абсолютно истина!

Рязкото сгромолясване на комунизма само за един следобед преди повече от 30 години на практика генерира тези очаквания. Всичко трябваше да дойде бързо – демокрацията, свободният пазар, конкуренцията, богатството, равняването по Европа, падането на визите и свободното пътуване…

Е, не стана за ден-два, но стана за трийсетина години. Доста по-бързо отколкото много хора, включително и аз, очаквахме, но и доста по-бавно отколкото можеше. Всъщност - по възможно най-трудният начин, който някога прогнозирах. От всичко това остана усещането, че все още в България можеш да се събудиш без пари и до обяд да си вече богат.

И затова бързаме - караме като бесни по околовръстното, изпреварваме и засичаме, предреждаме по опашките където ни свари, паркираме където си искаме, дори на средата на улиците, спокойни и непукисти с включени светлини… И го бързаме да дойде този обед, за да станем богати, вместо да седнем и да си свършим работата. Ще се научим, че така не става. Ама май пак по трудния начин.