fbpx Не се мъчете с нещо, което няма да стане! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Не се мъчете с нещо, което няма да стане!

Тази седмица ще ви разкажа два одески и, съответно, естествено, еврейски вица, на които съм се смял от сърце, защото освен че са смешни, в тях има и много мъдрост. В допълнение на моментната емоция, те ме накараха, както може да досетите, да се замисля колко често се сблъскваме с подобни ситуации.

Първият виц:

- Соломон Моисеивич, Вие сте силен човек, Вие ще се справите!
- Моше, аз освен, че съм силен, съм и умен и изобщо няма да се захващам!

През годините съм свидетел на не един и два случая, когато големите компании увличат в собственото си "безрасъдство", проявяващо се под формата на нови "мъртво родени" продукти или неработещи маркетингови и търговски политики, своите партньори дистрибутори. Захващането с нещо, защото си най-добрият, най-силният и само ти можеш да се справиш, в редица случаи води до хвърляне на много усилия със силно съмнителен или максимум частичен успех. Със сигурност не е очакваният резултат от страна на големите. После, освен загубата, която се понася от страна на "силният и единствено способен", отнасяш и критиките, че не си се справил като хората, макар че преди това са ти обяснили, че само ти, а не "хората" т.е. другите могат да се справят.

Като цяло, когато нещо е разработено, то се пуска на пазара независимо от съмненията дали ще тръгне или не.

Наясно съм, че много рядко даден продукт или услуга тръгват от само себе си. От друга страна, не трябва да се бута твърде дълго време, ако не върви. Пазарът или приема един продукт или не. И да му правите безброй промоции и да го вкарвате в комбо менюта, да наемате инфлуенсъри и т.н. - няма да помогне. Това е грозната истина. Колкото и да сте велики маркетолози, стратези и Нострадамуси, не може да предвидите всичко. Затова бъдете готови да признаете поражение, а не да търсите поредния "силен" търговец или колега да се захване с това, което чисто и просто не върви.​​​​​​​

Същото важи и вътре в екипите. Колкото повече мениджърите хвърлят усилия, екипът да се вдигне от окопите и да се метне в борбата, толкова по-неясен е резултатът от тази борба. Като консултант често съм на мястото на Соломон Моисеевич.

Казват ми: - Гетов, имаме проблем, търговците не стават или не продават, средният производствен мениджмънт е демотивиран, дай да оправим нещата, ти можеш. 
Захващам се на доверие и се оказва, че проблемите са съвсем други, но ти вече си се захванал и после провалът е твой. Неведнъж в кариерата съм се мятал пред амбразурата, като Александър Матросов (ако не знаете кой е, не ви и трябва, минала история от 20. век). Та, нееднократно съм се мятал с цел да се постигнат резултати и после съм бил виновният и е трябвало да отговарям на въпроса „Нали ти платихме, как така не става?“.

Поради това с течение на времето, колкото повече „поумнявам“, а и побелявам, толкова повече си задавам въпроса дали трябва да се захващам с това, струва ли си, колко реално е да се постигне бленуваният резултат, а често от моята кула нещата не са такива, както от кулата на собствениците или топ мениджмънта в някоя голяма компания. 

Така че другия път, когато някой корпоративен дихател се опитва да ви обясни колко УНИКАЛЕН продукт ще представят за следващото тримесечие и как това ще оправи продажбите за цялата година, как ключовите показатели ще изхвърчат в Космоса, си помислете дали да не отговорите като чичо Соломон.

Вторият виц:

Един ден в ресторант се появила табела: Ресторантът има ново ръководство! 
Редовен посетител попитал келнера дали Аврам Натанович най-накрая е продал ресторанта, а отговорът бил - Не, ожени се! 
И сега какво ще последва? - попитал клиента – скромен, но редовен пияница. 
Келнерът отговорил: Ми, вече няма версии. 

В последно време редица компании на пазара се женят - я за фондове, я за някоя голяма компания от световна величина и тогава в техния „ресторант“ се появява такава табела. Идва някой нов финансов директор и версиите започват да изчезват. Понякога и част от клиентите, барабар с новите правила. Ако работите много добре с една компания и ви правят отстъпки, влизат ви в положение, познавате шефовете и сте на „ти“, знайте че в момента, в който се „ожените“, нещата рязко ще се променят. И то не във ваша полза. Така че, поканят ли ви на такава сватба, реално тя за вас е брадва.

От години съм забелязал, че нито един такъв брак не води до развързване на кесията и либерализация на търговските политики. Точно обратното - обикновено „жената“, за която се е оженил вашият Аврам, се оказва „зла кучка“, която смята всичко общо за свое и всички стари приятели и партньори не за клиенти, а за пияници, които не плащат. 

Така че, видите ли табелата „Ново ръководство“, не очаквайте нищо добро. Поне за старите скромни пияници-клиенти.