fbpx Безконтактно плащане на билетите за градския надземен транспорт на София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безконтактно плащане на билетите за градския надземен транспорт на София

Водеща снимка
Да

Безконтактно плащане на билетите за градския надземен транспорт на София

Центърът за градска мобилност, Банка ДСК и Visa въвеждат безконтактни разплащания в градския надземен транспорт на София. Потребителите могат да използват като платежно средство техните дебитни или кредитни карти, издадени от банки в страната или чужбина, както и карти, издадени от финтех компании, включително чрез мобилни NFC портфейли. С това придвижването на близо 2 милиона граждани и гости на столицата става по-лесно и по-удобно.

Благодарение на възможността за безконтактни разплащания при всички видове надземен обществен транспорт в София, местните жители и посетителите на столицата вече ще могат да пътуват, като просто доближат картата, мобилния си телефон или интелигентния си часовник до валидатора. Това означава, че те вече няма да се притесняват да носят пари в брой, да губят време на опашки за билети или да се чудят откъде да ги купят. Таксуването чрез системата може да стане с всяка дебитна или кредитна карта, независимо от банката-издател.

Безконтактните разплащания значително увеличават удобството и безопасността при придвижване от точка А до точка Б. В цяла Европа почти половината от пътуващите в града казват, че им е неудобно да купуват различни билети за отделните видове транспорт. С внедряването на незабавни разплащания в трамваи, тролейбуси и автобуси в София, Центърът за градска мобилност, Банка ДСК и Visa подобряват живота на милиони пътници, като им спестяват време и премахват неудобството от постоянното носене на пари в брой.

Операторите на обществен транспорт в цял свят нареждат безконтактните разплащания сред приоритетните мерки за цялостното възстановяване от пандемията, защото те премахват необходимостта от физически контакт по време на пътуването и възстановяват доверието на клиентите чрез по-безпроблемно преживяване.

Благодарение на партньорството между Центъра за градска мобилност, Банка ДСК и Visa, безконтактните разплащания в градския транспорт на София ще позволят на потребителите да се таксуват в над 1000 трамваи, тролейбуси и автобуси в столицата по същия удобен и сигурен начин, по който пазаруват ежедневно с безконтактната си дебитна или кредитна карта. Гражданите и гостите на София просто ще трябва да доближават безконтактните си карти до валидаторите в превозните средства и няма да се притесняват откъде могат да си набавят необходимия им билет.

„В условията на постепенно „отваряне“ след COVID-19, общественият транспорт ще играе все по-важна роля за връщане на ритъма и динамиката на живот в града, тъй като е отговорен за придвижването на много хора, които ежедневно разчитат на него да стигат до работа и да се приберат вкъщи. Освен по-доброто изживяване, удобство и безопасност, възстановяването на мобилността и придвижването на хората в града съживява икономическата активност. Това е особено важно за малкия бизнес, който е гръбнакът на местните общности и е сред най-тежко засегнатите от пандемията. От решаващо значение за неговото развитие и възстановяване е да се улесни завръщането на клиентите му.“, каза Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

„Свидетели сме колко бързо през последната година технологиите навлязоха и се настаниха трайно в живота ни. Предизвикателствата, с които се сблъскахме, стимулираха и най-резервираните от нас да започнат да банкират през мобилен телефон, да пазаруват онлайн и да плащат безконтактно с банкова карта. Дигитализацията не е в бъдещето, тя е настояще. Затова за е важно, че съвместно с нашите партньори от Visa и Центъра за градска мобилност, успяхме да предоставим решение на жителите и гостите на София, което ще улесни придвижването им и ще отговори на нуждите им за безопасно, лесно и сигурно плащане за транспорт в рамките на града. С внедряването на тази услуга, реализирана от нашето дъщерно дружество ДСК Мобайл, отново доказваме, че сме отговорна компания, фокусирана в предоставянето на иновативни решения в полза на цялото общество“, заяви Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.