fbpx Централизиран регистър на лица ще улеснява вземането на решения за овладяване на кризата у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Централизиран регистър на лица ще улеснява вземането на решения за овладяване на кризата у нас

Интегрираната система COV.ID цели да подпомогне усилията на държавата в борбата с разпространението на вируса. Системата, разработена от Софтуер Груп, представлява централен регистър на лицата, свързани с COVID-19, който ще улесни вземането на решения за ограничаването на коронавируса и последствията, свързани с него. Проектът се извършва на доброволни начала срещу символичната цена от 1 лв. и е част от цялостна инициатива на Министерски съвет в партньорство и с други технологични компании.

COV.ID дава възможност на оторизираните органи, като регионални здравни инспекции и гранична полиция, да подават автоматично и да въвеждат данни за поставените под карантина, заболелите и техните контактни лица и да следят информация за текущото им здравословно състояние.

Системата е базирана на вече утвърдена платформа на Софтуер Груп и ще дигитализира процеса за събиране на данни, тяхната обработка и анализ, както и доставянето на информацията до отговорните институции и структури в реално време.

„Нарастващата заплаха за здравето на населението и нуждата от спешни мерки изискват наличието на централизирано и ефективно решение, което да опосредства въвеждането и анализирането на тези данни. COV.ID ще позволи, по защитен и контролиран начин, оторизираните здравни и административни служители да получават навременна, достоверна и структурирана информация за целите на тяхната последваща работа и грижа за нуждаещите се,“ коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

COV.ID вече е интегриран със система за ранно предупреждение, анализи и прогнози, геолокационно уеб приложение и мобилно приложение за гражданите, разработени от партньорски ИТ компании, както и със системи на държавните институции, отговорни за овладяването на кризата у нас. Управлението на проекта, информационната сигурност, управлението и съхранението на данни се осъществяват от Информационно обслужване АД, основен партньор на държавни институции в изпълнението на ключови ИТ проекти.