fbpx Определиха кое е евроселото на 2012 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Определиха кое е евроселото на 2012 г.

Определиха кое е евроселото на 2012 г.

Благоевградското село Черниче спечели наградата за „Евросело на 2012 г. Призът беше заслужен за двата успешно реализирани проекти по Програмата за развитие на селските райони – за реконструкция на ВиК мрежата и за ремонт на улиците. Селото е с 1000 жители, но пък е усвоило 6 млн. лв. европейски средства. Второто място и специалният приз на журито за най-много проекти по ПРСР са за с. Чавдар. Най-малката община в България има общо 7 проекта на обща стойност 5.6 млн. лв. Четири от проектите се изпълняват в момента.

Старопланинското село Шипково зае третото място. Евроинвестицията от 3 млн. лв. е на финален етап и скоро 750-те жители на известния балнеоложки курорт ще имат модернизиран водопровод, нова канализация и нова пречиствателна станция за отпадъчни води.
Специалната награда за гражданин грабнаха Джон и Трейси Манли от с. Лиси връх, Шуменско. Те са инвестирали 43 хил. лв. лични средства за развитието на селото.
Почетни грамоти взеха класиралите се от 4-то до 10-о място – Кирково, Бенковски, Рупите, Фотиново, Чорбаджийско, Българево и Калугерово.

Конкурсът „Евросело 2012” е организиран от Министерството на земеделието и храните под патронажа на министър Мирослав Найденов. В него се състезаваха 18 претенденти, като критериите на журито бяха броят на реализираните проекти по Програмата за развитие на селските райони, усвоените средства, привлечените инвестиции и цялостната промяна в облика на населеното място.