fbpx Азербайджан може да доставя природен газ за България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Азербайджан може да доставя природен газ за България

Азербайджан има готовност да доставя природен газ за България от 2014 г., веднага след изграждането на междусистемните връзки с Турция и Гърция. За това се договориха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и азербайджанският министър на енергетиката и промишлеността Натиг Алиев. Двамата разговаряха по време на форума Кран Монтана, който се провежда в Брюксел. Страна – партньор на форума тази година е Азербайджан.
Азербайджан има готовност да осигури над 1 млрд. кубически метра природен газ годишно за България през Турция. Това ще бъде осъществено преди реализацията на втората на фаза на находището „Шах Дениз", от което се очаква да се захранва газопровода „Набуко“. До два месеца „Булгартрансгаз“ и азербайджанската държавна нефтена и газова компания „SOCAR“ ще продължат разговорите за осигуряване на маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.
Министър Трайков отново постави въпроса за подкрепата на Азербайджан за газопровода „Набуко“, които има изключително значение за диверсификацията на газовите доставки, осигурявайки достъпа на Европа до каспийския газ.
Трайков и Алиев обсъдиха и проекта за доставка на компресиран природен газ през Черно море. „Булгартрансгаз“ и „SOCAR“ са завършили съвместно предварително проучване за икономическата целесъобразност на проекта, след което се предвижда да стартира предпроектното проучване.