Над 600 вина от 60 изби по време на Балкански международен винен фестивал

Рекорден брой посетители се очакват на тазгодишния винен фестивал, който ще се проведе на 30 и 31 май в градината на Гранд хотел София. Любителите на дионисиевата напитка ще имат възможността да дегустират над 600 вина, произведени от 60 изби на Балканите. Акцент в тазгодишното издание е Турския винен регион Тракия ( Европейската част на Турция), който ще бъде представен с 10 изби. Силно участие ще има и от организациятa Wines of Athens , която ще представи 5 изби от регионът около гръцката столоца Атина. Няколко български изби, също избраха Балканския винен фстивал за техен дебют.

Над 150 изби наред с вината на изложителите ще участват в четъртото издание на Балканския международен винен конкурс 2015 (28 и 29 май), като право на участие имат изби от Балканския полуостров, Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони. Тази година отново вината ще бъдат оценявани от 13 световнизвестни имена във винения бранш, като за първи път в екипа на журито ще влезе Джулия Хардинг MW, „дясна ръка“ на Джансис Робинсън MW, сериозно име във винения бранш.

Балканският международен винен конкурс е един от малкото конкурси в Европа, които следват стандартите, методите на дегустация и точкуване на австралийски модел на оценяване – една прецизна и модерна система за оценка. Церемонията по награждаване и Гала-вечерята ще се състои на 30 май и тогава ще стане известнен носителят на Гранд трофея на престижния балкански международен винен конкурс. Освен Гранд трофей, ще бъдат връчени следните награди: Трофей за най-добро бяло, Трофей за червено вино, Трофей за розе, Трофей за пенливо вино, както и Трофей за десертно вино. За втора поредна година специална комисия ще оцени и дизайна на бутилките и ще бъде връчен Трофей за най-добър винен етикет.

Съпътстващата програма на фестивала и тази година е изключително богата и интересна , като майсторски класове ще изнесат представители от международното жури, като се акцентира на розетата, толкова на мода и в България, чрез сравнителна дегустация на френски и балкански розета, на Турция, като регион, който успешно съчетава бизнеса и винения туризъм .

По време на фестивала ще бъдат проведени лекции, свързани с етикетиране на вина, винен туризъм, като огромен интерес ще предизвика дегустацията на грузински вина от Кавказ, правени по древна технология «квеври».

Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано и от още един интересен формат – “BALKAN FLAVORS”, изложение за Кулинарни Туристически Атракции, което ще допринесе популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

Коментари

Ein besondere Veranstaltung. Viel Erfog

Моля коментирайте