fbpx ЕС удостоверения за ковид ще бъдат признавани автоматично | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

ЕС удостоверения за ковид ще бъдат признавани автоматично

етикети

Европейския съюз ще изготви списък на чуждите държави, чиито удостоверения за преболедували или ваксинирани срещу ковид ще бъдат признавани автоматично. Това съобщиха европейски служители, запознати с бъдещите намерения, свързани с предложените от Европейската комисия днес нови документи за улеснено пътуване, предава БТА.

За преболедувалите се предвижда удостоверенията да важат 180 дни, а след това ще трябва да бъдат подновявани. Този срок подлежи на промяна, ако науката докаже, че придобитата естествена защита срещу новата болест трае по-дълго. Ако учените установят, че защитата от ваксините също е временна, може също да се наложи подновяване на удостоверението.

Предвижда се ЕС да вложи в новата електронна система за проверка на удостоверенията 50 милиона евро. През май системата може да бъде готова и държавите да се свържат към нея през юни. Дотогава се очаква законопроектът на комисията да бъде приет, за което ще бъде нужно одобрение от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.