fbpx Безопасно ползване на кредитни карти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безопасно ползване на кредитни карти

Безопасно ползване на кредитни карти

Дръжте картата си на удобно място

По време на плащане терминалът и картата ви следва да са на видимо място пред вас. Съветваме ви предварително да извадите своята карта, за да не губите време в търсене. Тази препоръка е насочена основно към женската аудитория, защото всички знаем, че дамските чанта и портмоне са една малка Вселена.

Не давайте безконтактната си карта

Ако банковата ви карта е безконтактна, по време на плащането картата трябва да остане при вас.

Прикривайте с ръка ПИН кода си

За тези, които попаднат на ПОС терминал, който все пак иска малко нежност и внимание, или с други думи въвеждане на 4-цифрения ПИН код, направете го, но прикрийте внимателно с ръка.

Подписвайте се, ако картата ви не е безконтактна

Разни ПОС устройства, разни идеали. Възможно е в някои търговски обекти ПОС терминалът да не желае автограф от вас. Това важи само когато на разписката пише „Не се изисква подпис“. В противен случай обаче трябва да се почувствате за кратко като знаменитост и да драснете един подпис.

Проверявайте размера на сумата преди плащане

Колкото и да мечтаете за прохладата вкъщи, чакайки на опашката в магазина, преди да потвърдите плащането, проверете дали сумата изписана на дисплея на ПОС терминала, е коректна. Надали искате две кофички кисело мляко да ви струват колкото цяла мандра. Ако установите, че плащането е дублирано, че са ви задължили с по-голяма или по-малка сума от дължимата и сте все още в обекта, то сигнализирайте веднага на търговеца. При неполучено от него съдействие следва да се обърнете към банката.

Предоставяйте документ за самоличност при необходимост

Доколкото ни е известно търговците все още нямат гадателски способности, затова има вероятност да ви поискат документ за самоличност, за да сверят името с това на вашата карта. Не се притеснявайте – това е техен ангажимент.

Не давайте да се записват данни от картата ви, освен когато…

Преди да решите, че търговците имат пълна власт – ние имаме доказателство, че това не точно така. Трябва да знаете, че те нямат право да записват данни от вашата карта. Разбира се, всяко правило има изключение, а в тази ситуация са дори две - когато плащането се извършва в обменно бюро или сте дали своите данни чрез съответната резервационна форма на хотел, туристическа или рент-а-кар агенция.

Вземане на карта, разписка и фактура

Когато прибирането вкъщи след работния ден вече не е пълен мираж и сте на финалната права – възможно е да пропуснете нещо, затова ние ви напомняме - не забравяйте да вземете своята карта, както и разписката от ПОС терминала заедно с издадените от търговеца допълнителни фактури и документи след плащането. Те могат да ви потрябват в последствие.

Забравена или открадната карта

Светът е голям и опасност дебне отвсякъде, за съжаление. В случай, че забравите своята банкова карта при търговеца, изгубите я или ви я откраднат незабавно позвънете на денонощния Център за контакт с клиенти и картата ви ще бъде своевременно блокирана. По информация от УниКредит Булбанк