fbpx Бизнесът, образованието и държавата трябва да работят заедно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнесът, образованието и държавата трябва да работят заедно

Бизнесът, образованието и държавата трябва да работят заедно

„В ИТ компаниите ние сме свикнали да обучаваме своите служители, защото университетите не ги подготвят достатъчно добре”, това каза доц. д-р Наталия Футекова по време на дискусия на тема „Как бизнесът подкрепя българското висше образование? „ ERP системите са много сложна и тежка материя, необходима е много практика, за да станеш експерт в бранша. В държавата ни фокусът е върху програмистите, но всъщност встрани остана цял един сектор – този на бизнес анализаторите и хората с икономически познания, които внедряват и поддържат тези системи, гладът за тях е изключително голям“, допълни тя.

Преди четири години доц. Футекова обединява фирми от бранша на бизнес софтуера, които се включват в ERP Academy с идеята да внесат практическа насоченост в образованието и да обучат кадри, които да се развиват в сферата на решенията от клас ERP. Днес бизнесът търси хора, които разбират и използват иновативни технологии за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на тяхната компания. Постигането на поставените стратегически бизнес цели е почти невъзможно без широко използване на информационните технологии, тъй като те осигуряват средата за провеждане на съвременния бизнес. Все повече компании внедряват различни класове бизнес софтуер и в резултат браншът усеща нарастващ недостиг на кадри, които да се ангажират с продажбата на такива решения, управлението на проектите, интеграцията с наличните системи при клиентите, както и бъдещото развитие и поддръжка.

„Когато основахме ERP Academy много университети се свързаха с нас, за да поискат съдействие. Ние изпращаме лектори, даваме материали и даряваме софтуер. Много наболял проблем е това, че когато ние правим дарения плащаме данъци – системите от клас ERP са на стойност от около 100 000 лева, върху които ние плащаме ДДС, когато искаме да подпомогнем някой университет. Друг не по-малко важен момент, е че за да се преподава в български университет е необходимо да имаш научна степен, а преподавателите често нямат практически опит. В България за да преподават хора от бизнеса, каквато е практиката на Запад, е необходимо да бъдат канени, а често в държавните университети отказват да го правят“, сподели още доц. Футекова.

Facebook коментари