fbpx Ще насърчаваме туристопотока от Индия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще насърчаваме туристопотока от Индия

Ще насърчаваме туристопотока от Индия

България ще е домакин на кръгла маса в началото на 2016 г. за набелязване на мерки за насърчаване на туристопотока с Индия и с участие на представители на едни от най-големите индийски фирми в областта на туризма. Това бе договорено на среща между министъра на туризма на Република България Николина Ангелкова и държавния министър на културата, туризма и гражданската авиация на Индия Махеш Шарма, която се проведе днес в Делхи. Министър Ангелкова е първият министър на туризма, с който нейният индийски колега се среща след встъпването си в длъжност през май тази година. По време на разговора министър Шарма изрази желание и лично да присъства на предстоящия бизнес форум. Двамата министри подкрепиха идеята и за организиране на дни на България в Индия и на Индия у нас, което също е добър начин за сближаване на двата народа и реклама на възможностите за туризъм.

Двамата обсъдиха необходимостта от сключването на ново споразумение за двустранно сътрудничество с конкретни стъпки за стимулиране на туризма. „Безспорно Индия е един от най-перспективните далечни пазари за нас и сме амбицирани да задълбочим връзките между нашите две страни“, подчерта Николина Ангелкова. Министър Шарма отбеляза, че акцент в бъдещото сътрудничество между двете страни може да е откриването на директна авиолиния , която да свързва София с Делхи, Мумбай, Калкута и Амритсар и да се превърне в предпоставка за сериозен пробив на индийския туристически пазар. Така България може да стане авиационен център, от който туристите лесно да стигат до други дестинации в Западна Европа или САЩ например. Министър Ангелкова сподели още, че България проучва опита на други държави за откриване на изнесени визови центрове, в които да се издават туристически визи на индийски граждани. „Така страната ни ще стане много по-достъпна за индийските туристи и ще се увеличи чувствително броят на пътуванията“, посочи министър Ангелкова.

По-късно същия ден тя участва и във форум за насърчаване на туристопотока между двете страни и инвестициите в областта на туризма, организиран от Федерацията на индийските търговски камари (FICCI), която обединява най-големите представители на индийския бизнес. Над 100 компании взеха участие във форума, организиран със съдействието на посолството на България в Индия и търговското ни представителство в Делхи. Пред ръководството на FICCI и президента на федерацията Джиотсна Сури министър Ангелкова представи идеята за организиране на съвместната кръгла маса в България. Предложението бе прието с интерес и много представители на индийския туристически бранш изявиха готовност за участие в предстоящата дискусия. Българският министър сподели и че Министерството на туризма е в процес на разработване на инвестиционна карта на България и че новосъздаденото ведомство цели да се превърне в one-stop-shop за големи инвеститори, за да гарантира максимално облекчаване на административните процедури, свързани с реализирането на големи инвестиционни проекти. Джиотсна Сури отбеляза, че откриването на туристически информационен център на България в Делхи и Мумбай, за чиято реализация вече се работи, би повишило интереса на индийските туристи към страната ни.

За официалните гости и за поканените индийски медии по време на кръглата маса през 2016 г. ще бъде организиран и опознавателен тур до някои от най-големите туристически забележителности в страната ни. „Предвиждаме да организираме такива събития за всички важни пазари, като първата кръгла маса с Русия вече е факт. За нас е много важно да покажем на индийския бизнес какво България може да предложи и съм сигурна, че ако задълбочим сътрудничеството си, много скоро ще последват и сериозни резултати“, подчерта Николина Ангелкова. Тя направи и презентация за възможностите за туризъм в страната ни и покани всички участници във форума да я посетят и като туристи.

На форума в Делхи беше показано и рекламното видео за България с личните впечатления на петима холувидски актьори от престоя им у нас. Топ продуцентът на Боливуд Рамджи Натараджан, който снима у нас филмови продукции заедно с три от най-големите имена на индийския екран – Шарук Кхан, Аджай Девган и Каджол, отбеляза, че предстоят да се заснемат още 10 боливудски филма в България. Трейлърът на най-новия филм на легендата на Боливуд Шарук Кхан - Dilwale, който беше заснет у нас това лято, е генерирал 30 млн. гледания във Фейсбук. По време на премиерата на лентата през декември в киносалоните на Grand Cinemas („Гранд Синемас“) ще бъде показан и имиджовият клип за България. Това обяви министърът след срещата си с изпълнителният директор на една от най-големите световни вериги за киносалони, Амитабх Вердан. Видео рекламата на страната ни ще бъде прожектирана и във всички останали кина на „Гранд Синемас“ по света, включително в САЩ, Китай, Канада и съседна Румъния. Така киноиндустрията и Боливуд в частност ще се превърнат в ефективно средство за реклама на България като световна туристическа дестинация, отбеляза министър Ангелкова.